РОЛЬ КУРАТОРА АКАДЕМІЧНОЇ ГРУПИ У ФОРМУВАННІ ПРОЄКТНОЇ КУЛЬТУРИ МАЙБУТНІХ ПЕДАГОГІВ - ГОЛЯ, Г. М.; БУГАЙЧУК, Н. Б.; ТАРАСЮК, В. Й. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2021)
Стаття присвячена проблемі формування проєктної культури майбутніх педагогів у взаємодії з куратором академічної групи. Актуальність дослідження визначається необхідністю переосмислення освітньої парадигми та генерації нових ідей щодо модернізації освітнього процесу. Визначено, що професіоналізм сучасного вчителя визначається рівнем сформованості у нього культури проєктної діяльності. Метою дослідження стало теоретич- не обґрунтування моделі формування культури дозвілля студентів засобами позааудиторної проєктної діяльнос- ті. Подано теоретичний аналіз вітчизняної і зарубіжної науково-методичної літератури, нормативно-правових документів та законодавчої бази. Проаналізовано різні авторські погляди на зміст поняття «проєктна культура» та з’ясовано, що вона є складовою професійної підготовки фахівця будь-якого профілю. Студентська молодь роз- глядається як цільова зі своїми мріями, бажаннями, інтересами та цінностями, тому створення розвивального середовища в закладі освіти найкраще стимулюватиме студентів до проєктної діяльності та мобільності. Визна- чено, що куратор академічної групи нині виконує роль фасилітатора, координатора, тьютора та академічного консультанта. Обґрунтовано рівень сформованості у студентів громадянських та здоров’язбережувальних компе- тентностей на основі проведеного дослідження (анкетування) серед студентів Комунального закладу вищої осві- ти «Луцький педагогічний коледж» Волинської обласної ради. Подано опис успішних проєктів, що реалізовані спільно з місцевими органами влади і громадськими організаціями. Окреслено перспективу розвитку проєктної мобільності студентів закладу освіти в межах України та закордоном.