ВАСИЛЬ СУХОМЛИНСЬКИЙ ПРО СУТНІСТЬ ПЕДАГОГІЧНОЇ МАЙСТЕРНОСТІ - ЛУЦЮК, А. М.; ЛУЦЮК, Ю. А. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2021)
Представлено основні погляди всесвітньо відомого українського педагога-гуманіста Василя Сухомлинсько- го на вдосконалення педагогічної майстерності, а також технологію реалізації цієї проблеми у роботі сучасного вчителя. Майстерність учителя відображена ним у багатьох працях і в дисертаційному дослідженні «Директор школи – керівник навчально-виховної роботи». Він вважав, що процес формування педагогічної майстерності тривалий, починається у педагогічному навчальному закладі і продовжується все життя. Знати дитину – один з найважливіших елементів педагогічної майстерності вчителя. Гуманізм є однією з основних рис педагога, яка відіграє конструктивну роль в удосконаленні педагогічної майстерності. Велике значення для розвитку педаго- гічної майстерності вчителя має педагогічна культура. Професійна самостійність і творча активність учителя виступають як необхідне завершення процесу формування майстра педагогічної справи. Творча спадщина педа- гога-новатора дає можливість виділити її складові: гуманізм, професійна компетентність, педагогічні здібності, педагогічна взаємодія. Реалізація Концепції «Нова українська школа» потребує педагога-майстра. Цінний внесок в теорію і практику цього питання зроблено видатними українським педагогом-гуманістом В.О. Сухомлинським.