ДОСЛІДЖЕННЯ ФОРМУВАННЯ КОМУНІКАТИВНИХ ТА ОРГАНІЗАЦІЙНИХ СХИЛЬНОСТЕЙ ДОКТОРІВ ФІЛОСОФІЇ – МЕДИКІВ ПРИ ВИКЛАДАННІ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ - ЛИМАР, Л. В. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2023)
Стаття присвячена дослідженню процесу формування комунікативних та організаційних навичок у докторів філософії-медиків під час викладання англійської мови. Дослідження проводилося з метою виявлення та аналізу чинників, які впливають на ефективність формування таких навичок у процесі навчання, та розроблення рекомендацій щодо покращення цього процесу. За допомогою проведеного аналізу літератури встановлено, що організаційні та комунікативні схильності представляють особистий компонент англомовної комунікативної компетентності майбутніх докторів філософії та потребують розвитку. В результаті експерименту показано, що навчання за запропонованою авторською інтерактивною дистанційною програмою «Академічна та медична англійська мова для докторів філософії-медиків», сприяло підвищенню результатів експериментальної групи за показником комунікативних схильностей, для яких на кінцевому етапі був притаманний добрий та відмінний рівень комунікативних схильностей. Зміни за цим показником в контрольній групі виявились більш стриманими, ніж в експериментальній, де покращення рівня спостерігалось лише у декількох респондентів. На прикінцевому етапі експерименту, в експериментальній групі (247 респондентів) спостерігалось помірне покращення рівня організаційних схильностей, з притаманним добрим та відмінним рівнями розвитку організаційних схильностей. Показано, що характеристики організаційних схильностей в контрольній групі на прикінцевому етапі дослідження майже не змінились, і залишились на середньо-доброму рівні. У контрольній групі різниця не була проявлена. На думку автора, це свідчить про результативність авторського курсу щодо формування організаційних та комунікативних схильностей респондентів при застосування інтерактивних вправ, тренінгових завдань, тощо. Тема потребує подальшого дослідження, з метою визначення інших складових індивідуального компоненту англомовної комунікативної компетентності майбутніх докторів філософії-медиків, з метою оптимізації навчального процесу.