ВПЛИВ ПЛАВАННЯ НА ФІЗИЧНИЙ СТАН СТУДЕНТІВ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ - МИТЧИК, О. П. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2024)
В статті проаналізовано вплив плавання на фізичний стан студентів закладів вищої освіти. Для сучасної молоді характерний малорухливий спосіб життя, і як наслідок, спостерігається таке явище як гіподинамія. Наслідком цього є перенапруження опорно-рухового апарату з одночасним розслабленням м’язів живота, що призводить до різноманітних деформацій хребта, зниження показників функціональних можливостей. Повноцінний розвиток особистості вимагає не тільки інтелектуальних і творчих здібностей, набутих професійних компетентностей, але й достатнього рівня фізичного стану, зокрема фізичного здоров’я, розумової та фізичної працездатності. Заняття фізичними вправами сприяють формуванню гармонійно-розвинутої особистості. Використання різноманітних видів фізичних навантажень, а саме плавання, дозволяють не тільки забезпечувати достатній рівень рухової активності, а й позитивно впливають на психофізичний стан студентської молоді. Встановлено, що у студентів спостерігається стрімка тенденція до зниження стану здоров’я. Виявлено, що плавання є одним з найбільш популярних видів спорту, яким би хотіла займатися сучасна молодь. Обґрунтовано вплив плавання не тільки на розвиток фізичних якостей, а й на покращення функціональних можливостей та психічних показників молодої людини. Регулярні заняття плаванням впливають на функціональні резерви та мобілізують діяльність систем організму на різних його рівнях. Фізичні навантаження у воді стимулюють процеси обміну речовин, покращують рівень фізичної працездатності та психологічного стану. У нашій роботі було виявлено покращення показників фізичної підготовленості у студентів, які регулярно займаються плаванням. За результатами досліджень можна констатувати, що заняття плаванням також значно покращують показники функціональних можливостей студентської молоді. Таким чином, проведені дослідження підтверджують позитивний вплив занять плаванням.