УМОВИ ПІДГОТОВКИ ДО ПРОТИДІЇ НЕГАТИВНОМУ ІНФОРМАЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНОМУ ВПЛИВУ - ЮРЧАК, Ю. М.; АДАМЧУК, О. В.; ЖУРАВЕЛЬ, В. Г. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2025)
У статті проведено ґрунтовний аналіз понять, як “умови”, та “ умови підготовки майбутніх офіцерів до протидії негативному інформаційно-психологічному впливу противника в умовах інформаційної війни”.Дослідження наукової літератури, присвяченої проблемі інтерпретації терміна “умови”, виявило різноманіття підходів і неоднозначність у поглядах науковців щодо його визначення. З’ясовано одностайність позиції учених, що запропоноване визначення виконує роль своєрідного “містка” між теоретичними засадами та практичною реалізацією. Воно як вираження методологічних основ формування певного явища сприяє досягненню заздалегідь визначених цілей через інтеграцію інновацій у навчально-виховний процес. На основі аналізу досліджень, присвячених обраній тематиці, з’ясовано, що дослідники у процесі визначення умов активно застосовують такі методи, як експертна оцінка, дискусії та ранжування. У ході дослідження окреслено умови, необхідні для підготовки майбутніх офіцерів до ефективної протидії негативному інформаційно-психологічному впливу ворога в контексті інформаційної війни. Обґрунтовано необхідність удосконалення системи забезпечення національної безпеки України з урахуванням специфіки Державної прикордонної служби України. Вивчено окремі підходи до визначення гібридної війни, визначено сутність та загальні риси гібридної війни, проаналізовано проблемні питання захисту національних інтересів на державному кордоні.