ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ТВОРЧОГО ПОТЕНЦІАЛУ МАЙБУТНЬОГО ВЧИТЕЛЯ ХОРЕОГРАФІЇ - СТЕПАНЮК, І. В. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2021)
Статтю присвячено виявленню особливостей формування творчого потенціалу майбутнього вчителя хореографії у закладах вищої освіти. Розглянуто сприятливі педагогічні умови для формування та розвитку знань, умінь і нави- чок у студентів-хореографів. Проаналізовано зміст головного понятійного апарату та виявлено етапи формування творчого потенціалу майбутніх вчителів хореографів. Виокремлено мотиваційний, змістовний та практичний етап. Розглянута структура творчого потенціалу, яка складається з мотиваційного, стильового та інструментального бло- ків. Висвітлено та розглянуто необхідні професійні вимоги до майбутнього вчителя хореографії. Окреслено спе- цифіку напрацювання особистості професійних якостей викладача. Визначено, що для ефективного формування творчого потенціалу особистості необхідним є комплексний розвиток індивідуально-творчих та діяльнісно-творчих здібностей майбутніх викладачів з хореографії. Для ефективного формування творчого потенціалу студентів в закла- дах вищої освіти потрібно створювати педагогічні умови, котрі будуть націлені на вдосконалення хореографічних, творчих, педагогічних та інтелектуальних здібностей на тлі цілеспрямованої позитивної мотивації. Виокремлено основні положення представлених у науковому полі мистецької освіти досліджень, які акцентують увагу на необхід- ності забезпечення збалансованості професійної підготовки майбутніх учителів хореографічного мистецтва, поси- лення її педагогічної спрямованості, що посідає ключові позиції у процесі стимулювання розвитку професійного інтересу до педагогічної діяльності у студентів хореографічного фаху. Важливим показником реалізації творчого потенціалу майбутнього вчителя можна назвати його спроможність виразити себе і знайти індивідуальне вирішен- ня, втіливши його у результаті фахових дій навіть репродуктивного, виконавського характеру. Майбутні хореографи в процесі самореалізації свого творчого потенціалу розвиваються, створюючи власні інтегровані схеми різних типів, а саме: синтезу загальних знань, які вони отримують з різних джерел; оформлення їх в систему з метою використан- ня в хореографічній практиці, у процесі розв’язання теоретичних та практичних завдань.