ФОРМУВАННЯ ПАТРІОТИЧНОЇ СВІДОМОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ ЧЕРЕЗ ВИВЧЕННЯ ФОЛЬКЛОРНОЇ СПАДЩИНИ ЛЕСІ УКРАЇНКИ ТА ІГОРЯ СТРАВІНСЬКОГО - КОЛЯДА, Ю. А.; КУЗЬМІНА, І. В. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2021)
Стаття стосується проблеми формування патріотичної свідомості молоді через дослідження фольклорної спадщини поетеси Лесі Українки та композитора Ігоря Стравінського, зважаючи на їх перебування на Волині. Реформа освітньої галузі, зокрема Нова Українська школа, актуалізують проблеми виховання нового поколін- ня педагогів, які своєю інноваційною діяльністю формуватимуть інтелектуальний потенціал нації. Розв’язання цих завдань буде успішним тільки на національному, патріотичному підґрунті. Мета дослідження полягала у теоретичному обґрунтуванні потенціалу драми «Лісова пісня» поетеси Лесі Українки та балету «Весна священна» композитора Ігоря Стравінського у формуванні патріотичної свідомості студентської молоді. Розглядаючи це питання крізь призму сучасності, стверджуємо, що учительська професія впливає на форму- вання художньо-естетичного світогляду починаючи з молодшого віку. Тому доцільно виховувати молодь на фоль- клорних джерелах, досліджуючи творчість митців-новаторів, а саме – Лесі Українки та Ігоря Стравінського, та їх унікальних композиціях, таких як: драма-феєрія «Лісова пісня» та балет «Весна священна». Загострене сприй- няття навколишнього світу, природи Волині, творчий запал, акцентували увагу обох митців на спільному джерелі натхненної творчості – і в Слові, і в Музиці. Йдеться про фольклор Волині, що присутній в двох геніальних творах початку ХХ століття, – в слові «Лісової пісні», і в музиці «Весни священної».