ПРОФЕСІЙНА ОСВІТНЯ ТРАЄКТОРІЯ ВЧИТЕЛЯ У ФОРМУВАННІ ПРИРОДНИЧО-МАТЕМАТИЧНИХ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ УЧНІВ В УМОВАХ ВІЙСЬКОВОЇ ДІЙСНОСТІ - ТЕРНАВСЬКА, Т. А.; ВОЛОЩУК, І. А. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2022)
У статті презентовано основні напрямки формування вчителем природничо-математиних компетентностей учня в результаті освітнього процесу у реаліях війни. Теоретично проаналізовано напрямки роботи вчителя з учнями, форми та методи освітньої діяльності в умовах дистанційного навчання під час військового стану у державі. Наголошено на необхідності паралельного формування основних освітніх компетенцій та збереження стабільного психологічного стану дітей та педагогів. Теоретично проаналізовано сучасні дослідження науковців, що розробляють основні засади ефективної освітньої діяльності відповідно до умов навколишньої дійсності, пояснюють поведінку вчителя та учнів у складних умовах, під час конфліктних ситуацій, стресових станів як на теоретичному так і практичному рівнях. Розглянуто основні ключові компетентності в процесі природничо-математичної підготовки, а саме: інформаційно-цифрова, математична, екологічної грамотності, здорв’язберігаюча тощо. Зазначено, що для ефективного формування ключових компетентностей необхідне дотримання вчителем пропорційних вимог щодо складання змістового компоненту атестаційних завдань відповідно до вимог та методичних рекомендацій Міністерства освіти України. Проаналізовано перелік онлайн-форм та додатків, які, разом із завданнями учителя, дають можливість учням адаптуватися до складання тестів атестації або зовнішнього незалежного оцінювання з математики та/або хімії. Академічна доброчесність вчителя має віддзеркалюватися у складанні завдань атестаційної роботи, що охоплюють різні теми у співвідношенні відповідно до методичних рекомендацій Міністерства освіти і науки України. Для стабілізації емоційного стану суб’єктів освітнього простору в умовах військової дійсності рекомендовано застосовувати індивідуальний підхід до кожного учня, триматися особистісно-компетентністного орієнтиру, кооперативно-інтерактивного згуртування учнів у процесі застосування інформаційно-цифрових технологій.