ДЕЯКІ АСПЕКТИ ФОРМУВАННЯ ГОТОВНОСТІ ДО МІЖКУЛЬТУРНОГО СПІЛКУВАННЯ СЕРЕД МАЙБУТНІХ СУДНОВОДІЇВ НА УРОКАХ МОРСЬКОЇ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ - ЦИГАНЕНКО, O. A. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2024)
Актуальність даного дослідження визначається тим, що законодавство наголошує на особливій важливості володіння англійською мовою щодо безпеки на морі. Володіння англійською мовою входить до кваліфікаційних характеристик фахівців морських професій та є професійно важливою якістю. Наявність іншомовної професійної компетентності у вахтового помічника капітана обумовлено міжнародними документами (Міжнародна конвенція про підготовку і дипломування моряків та несення вахти 1978 року). Національні навчальні програми вищих навчальних закладів морського профілю включають дисципліну «Морська англійська мова». Дисципліна у вузівському курсі підготовки спеціаліста-судноводія, незалежно від її формального найменування у навчальних планах, є морською англійською мовою (ME). Це всі ті засоби англійської мови, які, використовуючи як інструмент забезпечення комунікації міжнародного морського співтовариства, забезпечують безпеку судноводіння і сприяють всебічному розвитку морської галузі. Проведено аналіз стандарту вищої освіти за спеціальністю 271 Морський та внутрішній водний транспорт, який показав, що необхідним умінням є готовність до комунікації в усній та письмовій формах іноземною мовою для вирішення завдань професійної діяльності та володіння англійською мовою в обсязі, необхідному для виконання своїх професійних обов’язків. Тому метою цієї статті є дослідження основних аспектів формування готовності до міжкультурного спілкування англійською у майбутніх судноводіїв у ЗВО. Запропоновано активні методи міжкультурного навчання для формування готовності до іншомовного спілкування для вирішення завдань професійної діяльності. Зроблено висновок, що дані форми навчання необхідні для підвищення рівня сформованості комунікативних умінь у майбутніх судноводіїв.