РОЗВИТОК ДУАЛЬНОЇ СИСТЕМИ ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ У КРАЇНАХ ЕВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ - ЗАБІЯКА, І. М. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2024)
Стаття присвячена трансформаційним освітнім процесам, що стосуються системи професійної освіти у евро- пейському співтоваристві, які, відповідно, розглядаються як чинник розвитку конкурентоспроможності Европи і як фактор подальшого розвитку наукових і виробничих інновацій. Автором проаналізовано історію становлення та розвитку в окремих европейських країнах дуальної системи професійної освіти. На основі аналізу документів Европейського центру розвитку професійної освіти, найважливіших норматив- них документів, які регулюють систему професійної освіти та навчання в Німеччині, а також наукових праць зару- біжних авторів, присвячених системам професійної освіти в Европі, розкрито особливості дуальної освіти в Евро- пі, показано особливості «класичних» моделей професійної освіти та навчання в Європі: дуальної корпоративної моделі в Німеччині, державно-регульованої моделі у Франції та моделі ліберального ринку у Великій Британії. У представленому науковому доробку здійснено аналіз процесу становлення та розвитку дуальної освіти в Евро- пі, охарактеризовано особливості організації взаємодії з роботодавцями та організації професійного навчання, роз- крито засадничі принципи та особливості впровадження дуальної освіти в контексті національних характеристик. У статті дуальну освіту розкрито в контексті злагодженої взаємодії теорії та практики. Наголошено, що саме «дуальна освіта» уможливлює безпосередній взаємозв’язок освітньої та виробничої складової, спроможна гаран- тувати поєднання педагогічних умов професійного навчання в освітньому та виробничому просторах. Охаракте- ризовано переваги та недоліки дуальної освіти щодо традиційних навчальних систем. Особливу увагу в статті зосереджено історії становлення та розвитку дуальної системи професійної освіти в Німеччині. Вивчення досвіду реалізації дуальної системи професійної освіти в країнах Европейського союзу дало змогу глибше зрозуміти основні чинники успіху німецької моделі дуального навчання.