ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНО-ЕТИЧНОЇ КУЛЬТУРИ МАЙБУТНІХ ЛІКАРІВ У ПРОЦЕСІ ВИВЧЕННЯ МІКРОБІОЛОГІЇ ЗАСОБАМИ ІННОВАЦІЙНОГО НАВЧАННЯ - ЄВТУШЕНКО, Ю. О.; ГАЙДАШ, І. С. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2025)
У статті обґрунтовано можливості інтеграції етичного компонента у професійну підготовку майбутніх лікарів засобами викладання дисципліни «Мікробіологія».На основі теоретичного аналізу змісту медичної освіти, викликів клінічної практики та тенденцій гуманізації підготовки фахівців показано, що формування професійно-етичної культури не повинно обмежуватися лише гуманітарними дисциплінами. Особлива увага приділена потенціалу мікробіології як платформи для моделювання ситуацій морального вибору, що відображають реальні клініко-етичні дилеми.Розкрито сутність професійно-етичної культури майбутнього лікаря як інтегрального феномена, що включає моральну рефлексію, здатність до етичного аналізу ситуацій, дотримання норм біоетики та професійної відповідальності. Визначено проблеми недостатньої інтеграції етичної складової в дисципліни природничого блоку та охарактеризовано охарактеризовано чинники освітнього середовища, що ускладнюють її реалізацію.Запропоновано підхід до використання інноваційних методів навчання (кейс-метод, міждисциплінарні заняття, проєктна робота, дебати, симуляції), що дозволяє створювати навчальне середовище для формування морально-професійної відповідальності. Наведено приклади навчальних ситуацій із проблемами вакцинації, антибіотикорезистентності, біобезпеки, соціальної справедливості та меж дозволеного в біомедичних дослідженнях. Сформульовано практичні рекомендації щодо інтеграції етичної складової у викладання мікробіології.Підкреслено важливість міждисциплінарної взаємодії, рефлексивного навчання та оновлення системи оцінювання.Теоретичні результати можуть бути використані як основа для розроблення навчально-методичних матеріалів та подальших емпіричних досліджень ефективності етико-орієнтованого підходу в медичній освіті.