МОДЕЛЮВАННЯ ПРОЦЕСУ ФОРМУВАННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ УЧНІВСЬКОЇ МОЛОДІ В ПОЗАШКІЛЬНОМУ ОСВІТНЬОМУ ПРОСТОРІ - ФІЛІПЧУК, О. Р. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2025)
Національна ідентичність є головною темою багатьох досліджень, як українських так і зарубіжних, оскільки вона відіграє важливу роль у багатьох аспектах життя суспільства. Загалом її можна охарактеризувати як почуття приналежності людини до певної нації.У статті зроблено акцент, що проблема формування національної ідентичності учнівської молоді в умовах війни, соціальних трансформацій та морально-ціннісної кризи наповнюється особливим змістовим значенням.У дослідженні розкрито багатовимірний характер формування національної ідентичності підлітків в умовах війни, глобалізації та цифрової трансформації. Проаналізовано культурні, освітні та психологічні чинники, що впливають на процес національної ідентифікації.У статті, на основі аналізу нормативних державних документів та науково-інформаційних джерел, зроблено висновок, що формування національної ідентичності у молодого покоління та наповнення її смисловим змістом, розглядається українською академічною спільнотою як важливе державне завдання, як основа згуртованості та духовної єдності громадян країни в умовах війни.Національна ідентичність є однією із елементів в структурі ідентичності особистості, яка визначається національною або етнічною приналежністю. У статті визначено компонентну структуру національної ідентичності, яка передбачає когнітивний, афективний та поведінковий компоненти. Охарактеризовані критерії та показники сформованості національної ідентичності.Визначено, що позашкільна система освіти має значний потенціал в контексті формування національної ідентичності учнівської молоді та представлено пріоритетні завдання діяльності ЗПО.У статті розкрито напрями діяльності закладів позашкільної освіти з метою формування національної ідентичності: духовно-моральне та військово-патріотичне виховання, їх змістове наповнення.Актуалізовано, що умовах соціально-політичних змін, в умовах війни окремі аспекти вказаної проблематики, зокрема соціально-психологічні особливості етнічної та національної ідентичності залишаються актуальними