ВИКОРИСТАННЯ МОДЕЛІ ФОРМУВАННЯ ГОТОВНОСТІ МАЙБУТНІХ ОФІЦЕРІВ-ПРИКОРДОННИКІВ ДО ПРОТИДІЇ НЕГАТИВНОМУ ІНФОРМАЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНОГО ВПЛИВУ НА ОСОБОВИЙ СКЛАД - ЮРЧАК, Ю. М. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2025)
У сучасних умовах, коли агрессор напав на нашу державу, зростає роль і значення інформаційного чинника в житті українців. Інформаційне середовище слугує передавачем різного роду інформації, зокрема процесів, пов’язаних із безпекою державного кордону.Від початку російської агресії загрози для національної безпеки України стали однією з найсерйозніших проблем, і в контексті інформаційної безпеки також [Паливода А. В., 2020]. Значні зміни відбулися вже у 2014 р., а з початком повномасштабного вторгнення РФ 24 лютого 2022 р. ця проблема набула ще більшого значення для безпеки державного кордону й загальної обороноздатності країни [Бойовий статут, 2020].Завдання Державної прикордонної служби України полягає в забезпеченні цілісності державного кордону та захисті суверенних прав українців у прикордонній зоні, включаючи морську економічну зону. Під час військового вторгнення країни-агресора виникає проблема охорони й захисту державного кордону в умовах складного збройного конфлікту, що на початковому етапі набув характеру гібридної війни на Сході, Півдні та Заході України.Загрози національній безпеці, суверенітету й територіальній цілісності країни спричинені агресивними діями країни-агресора, яка прагне анексувати територію України.У статті висвітлено деякі методичні поради щодо формування готовності майбутніх офіцерів-прикордонників до протидії негативного інформаційно-психологічного впливу на особовий склад майбутніх офіцерів в умовах інформаційної війни.. Аналіз наукової літератури, присвяченої проблемі, виявило різноманіття підходів до проблеми, що розглядається, і неоднозначність у поглядах науковців щодо визначення деяких методичних порад.Одним із шляхів забезпечення готорності майбутніх офіцерів до протидії такій інформації, є впровадження а освітній процес авторської моделі такого процесу. З цією метою розкрито зміст складових моделі формування готовності майбутніх офіцерів Державної прикордонної служби України до протидії негативному інформаційно- психологічного впливу на осотовий склад. Описано структуру цільових орієнтирів та завдань, закономірності й основи формування у здобувачів вищої освіти відповідних умінь, а також методику, передусім інструменти педагогічної взаємодії, форми та методи набуття готовності майбутніх офіцерів Державної прикордонної служби України до протидії негативному інформаційно-психологічного впливу на особовий склад.Протидія негативному інформаційно-психологічному впливу є ключовою передумовою високого рівня бойової готовності підрозділів і військових частин та зєднань. Лише на її фундаменті можна гарантувати відповідну безпеку військових, їхню бойову вправність, постійну готовність до реалізації поставлених цілей, стабільну керованість процесом. Забезпечення законності й дисциплінованості вважається першочерговим. Фаховість співробітників та рівень дисципліни є елементами ефективності такої готовності.