ОСОБЛИВОСТІ ІНФОРМАЦІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ УМОВ УПРАВЛІННЯ ВИХОВНОЮ РОБОТОЮ У ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ПЕДАГОГІЧНОЇ ОСВІТИ УКРАЇНИ (ДРУГА ПОЛОВИНА ХХ – ПОЧАТОК ХІХ СТ.) - ДУДКО, Я. В. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2021)
У статті подано результати історико-педагогічного дослідження ґенези інформаційного забезпечення умов управління вихованням майбутніх учителів у вищій школі (друга половина ХХ – початок ХХІ ст.). Актуальність зазначеної проблеми зумовлена необхідністю подолання суперечності між потребою у реформуванні процесу управління виховною роботою у закладах вищої педагогічної освіти України та відсутністю розробок щодо зміс- ту інформаційного забезпечення його умов. Вважаємо, що для вирішення вищезазначеної проблеми необхідно звернутися до позитивного управлінського досвіду минулого, а саме до здобутків вітчизняної педагогічної науки другої половини ХХ – початку ХХІ ст. та поєднати їх із інноваційними розробками сьогодення. З метою визначення пріоритетних напрямів інформаційного забезпечення умов управління виховною роботою у сучасних закладах вищої педагогічної освіти у 2014–2021 рр. було проведено педагогічний експеримент. Кон- статувальний етап експерименту проводився на базі закладів вищої педагогічної освіти Черкаської, Запорізької та Кропивницької областей. В експерименті взяли участь 610 суб’єктів управління виховною роботою. Результати дослідження ґенези інформаційного забезпечення умов управління виховною роботою у закладах вищої педагогічної освіти України другої половини ХХ та початку ХХІ ст. і констатувального етапу експеримен- ту дали можливість з’ясувати напрями інформаційного забезпечення вищезазначених умов у сучасних закладах вищої педагогічної освіти: створення єдиного інформаційного внутрішньовишівського простору; створення висо- котехнологічних лабораторій педагогічних інновацій щодо виховної роботи у закладах вищої педагогічної осві- ти; систематичний і прозорий моніторинг суб’єктів управління виховної роботи процесу виховання студентської молоді; інформаційну відкритість управлінського процесу. Перспективи подальших досліджень вбачаємо у розробці факторно-критеріальної моделі оцінювання інфор- маційного забезпечення процесу управління виховною роботою у закладах вищої педагогічної освіти.