АНГЛОМОВНЕ АКАДЕМІЧНЕ ПИСЬМО В ЦИФРОВИХ СЕРЕДОВИЩАХ: ДИСКУРСИВНО-ТЕКСТОВА ОРГАНІЗАЦІЯ - ОСИПЕНКО, В. Ю. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ГУМАНІТАРНІ НАУКИ», 2026)
У статті досліджено специфіку англомовного академічного письма в цифрових середовищах із зосередженням на його текстовій організації та дискурсивних характеристиках. Розглянуто, яким чином цифрові інструменти трансформують академічний дискурс, зумовлюючи появу нелінійних, мультимодальних і інтерактивних форм текстової репрезентації. Дослідження ґрунтується на інтегративному методологійному підході, що поєднує дискурсивний, структурно-функційний, прагматичний і порівняльний аналіз. Емпіричний матеріал становлять академічні тексти, створені в умовах цифрового опосередкування. Аналітична процедура спрямована на виявлення закономірностей текстової організації, мультимодальної інтеграції та комунікативної взаємодії, сформованих під впливом цифрових інструментів. Результати дослідження засвідчують, що англомовне академічне письмо в цифрових середовищах характеризується тенденцією до нелінійності та мультимодальності. Академічні тексти дедалі частіше інтегрують візуальні та інтерактивні елементи, які беруть участь у конструюванні значення. У дискурсивному вимірі цифрові інструменти посилюють орієнтацію на адресата та підтримують динамічні форми взаємодії автора й читача. У дослідженні також окреслено ключові текстові й дискурсивні ознаки, зокрема гнучку структурну організацію, мультимодальну інтеграцію та гібридизацію комунікативних форм. Водночас аналіз виявляє низку проблем, пов’язаних із дотриманням формального академічного стилю та керуванням складністю інформації в умовах цифрового середовища. У висновках підкреслено, що англомовне академічне письмо в цифрову епоху доцільно трактувати як складний дискурсивно-текстовий феномен, сформований під впливом технологічного опосередкування. Академічні тексти дедалі більше функціонують як динамічні мережеві структури, а не як лінійні й самодостатні одиниці. Трансформація академічного письма відображає ширші зміни в академічній комунікації, де смисл конструюється у взаємодії текстових, візуальних і цифрових компонентів.