КУЛЬТУРА ЗДОРОВ’Я УЧНІВ У ПЕДАГОГІЧНІЙ СПАДЩИНІ ВАСИЛЯ СУХОМЛИНСЬКОГО - ПОЛІЩУК, Н. А. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2022)
У статті розглянуто проблему формування, збереження та зміцнення здоров’я учнів у світлі ідей українського педагога-мислителя Василя Олександровича Сухомлинського. Адже питання, які підіймав вчений у свій час, постають і зараз, а шляхи їх вирішення прості й зрозумілі учням, педагогам та батькам. Життя та здоров’я людини – це найвищі людські цінності. А виховання здорового покоління – це основне завдання сучасного суспільства та, насамперед, національної системи освіти. На основі аналізу відповідних публікацій зроблено висновок про те, що Василь Сухомлинський, усвідомлюючи, що виховання й навчання, особливо в перші шкільні роки, визначають благополуччя або неблагополуччя людини в дорослому житті, говорить про необхідність застосування «медичної педагогіки» [Сухомлинський 1977: 52], маючи на увазі таку організацію освітнього процесу, який іде на користь тілесного та душевно-духовного здоров’я учнів. Проаналізовано ефективні шляхи зміцнення здоров’я дітей, удосконалення фізичного виховання учнів (апробовані в Павлиській школі): система бесід про людину і особливості людського організму; оптимальне чергування розумової і фізичної праці; організація навчання у природному середовищі; створення широкої мережі спортивних секцій і залучення школярів до активної участі в них; активна пропаганда і утвердження здорового способу життя; створення позитивного психологічного мікроклімату. Доведено, що здоров’я та навчання взаємопов’язані й взаємообумовлені. Чим міцніше здоров’я учнів, тим продуктивніше навчання, і, отже, чим вище активність і протистояння можливій негативній дії ззовні, тим успішніше протікає адаптація до умов середовища. Актуалізовано погляди видатного педагога на ідеї про роль вчителя у вихованні культури здоров’я та загальнолюдських цінностей особистості дитини; володіння ним системою знань про здоров’я, комплексом навичок і технологій збереження і розвитку здоров’я учнів та власного здоров’я.