МІСЦЕ SOFT SKILLS МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ ЕФЕКТИВНОСТІ НАВЧАННЯ В УМОВАХ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ - БАШКІР, О. І.; БОЧАРОВА, М. П.; СИДОРЕНКО , Н. В.; ТАРАСЕНКО, О. М. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2023)
Вимоги до освіти, зумовлені спочатку пандемією, а потім воєнним станом в Україні, поставили перед закладами освіти завдання реалізації навчання спочатку дистанційно, а потім у змішаному форматі. Дистанційна форма організації навчання стала викликом для учительської спільноти в організації взаємодії учасників освітнього процесу в цілому. Вихід із зони комфорту практикуючого вчителя, котрого не готували до дистанційної взаємодії ні заклади освіти, ні інституції підвищення кваліфікації, призвів до виникнення стресу освітян, активного самонавчання поза страхом перебування в замкнутому просторі через можливість захворіти. Воєнний стан лише загострив ситуацію стресовості українського вчительства, адже, не зважаючи на потребу працювати в змішаному форматі, вчителі мали мотивувати та підтримувати учнів та їхніх батьків, не звертаючи увагу на свій власний страх за своє життя та життя своїх рідних і близьких. Лише сформованість гнучких навичок, або, так званих, soft skills, дозволяє кожній людині, і зокрема вчителю, долати стрес, залишатися спокійним, критично оцінювати ситуації, бути стресостійким. У статті визначено, що забезпеченню стресостійкості вчителів під час організації освітнього процесу в умовах надзвичайних ситуацій сприяють сформовані в учителів soft skills. З-поміж різних soft skills (навички спілкування, лідерські навички, уміння поціновувати різноманітність і демонструвати толерантність і поміркованість щодо різних форм самопрезентації дітей та інклюзії) розкрито сутність гнучких навичок емоційного інтелекту, емоційної саморегуляції, саморефлексії, життєстійкості. Авторами уточнено шляхи підвищення стресостійкості вчителів: релаксація (аутотренінг, медитація, сміхотерапія, кольоротерапія, ароматерапія, йога, творчі спроби самовираження), рекреація (фізкультура, дихальнi вправи), катарсис (спілкування з близькими, домашніми тваринами, захоплення мистецтвом). Виявлено методи підвищення стресостійкості, а саме: соціально-психологічний ресурс, психологічна освіченість і психологічна культура особистості, особистісні ресурси, інформаційні та інструментальні ресурси, матеріальні ресурси, характер і способи подолання стрес-ситуацій.