РОЛЬ ФІЛЬМІВ У ФОРМУВАННІ ІНШОМОВНОЇ КОМУНІКАТИВНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ ШКОЛЯРІВ - КАРПЕНКО, Г. М. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2023)
Стаття присвячена розгляду кіно як ефективного засобу вивчення англійської мови. Окреслено поняття іншомовної компетентності. Простежено вплив відеоматеріалів на формування цієї компетентності. Акцентовано, що відео, зокрема, фільми є необхідною складовою сучасного уроку. Завдяки фільмам учні чують вимову слів та інтонацію, спостерігають за поведінкою людей під час спілкування, запам’ятовують нові слова та вирази. Кіно допомагає учням розширити світогляд, сприяє розвиткові уяви, фантазії, уваги. Фільми підвищують зацікавленість школярів до навчання та мотивацію. Вони успішно вивчають нову лексику, фрази чи закріплюють набуті знання. Перегляд позитивних відео покращує емоційний стан школярів, що важливо під час війни. У статті звернено увагу, що при виборі фільмів до уроку слід звертати увагу на рівень знань учнів, відповідність відео темі уроку, складність матеріалу, актуальність теми, тривалість відео, наявність субтитрів. Розглянуто три етапи роботи з фільмами на уроці: переддемонстраційний, демонстраційний, післядемонстраційний. Переддемонстраційний етап передбачає роботу з фонетикою та фонематичного слуху. Він також допомагає вдосконалити лексику та граматику. Демонстраційний етап передбачає перегляд фільму. Післядемонстраційний етап стосується розвитку усного та писемного мовлення. Звернено увагу, що під час навчання можна використовувати художні, науково-популярні, документальні, навчальні фільми. Можна вибирати фрагменти тривалістю від декількох хвилин і більше або ж показувати цілі.