ОСОБЛИВОСТІ ПРОВЕДЕННЯ ЗАНЯТЬ ІЗ ЗАГАЛЬНОВІЙСЬКОВОЇ ПІДГОТОВКИ ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ ВНОЧІ - СІНКЕВИЧ, С. В.; ГАВРИЛЮК, В. В.; ЧОРПІТА, М. Г. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2023)
Успішна стратегічна операція Сил оборони України спричинила появу нового етапу воєнних дій країни-агресорки, що характеризуються вимушеними “надмірним використанням” мобілізаційного ресурсу та бойової (спеціальної військової) техніки й “утилізацією” найманців приватних військових компаній російської федерації, що перебувають поза законом. Під час цього етапу відбувається підготовка до контрнаступальної операції українських військових. Зміни тактики ведення загарбницької війни противника – значної кількості переважно безуспішних атак районів оборони, опорних пунктів і позицій наших військ – пов’язані з умовами обмеженої видимості: дії малих тактичних груп відбуваються в пішому порядку та вночі, оскільки будівлі населених пунктів (інші природні укриття) або частково, або майже цілком зруйновано (знищено) важкою артилерією, авіацією, а також реактивними системами залпового вогню рашистів. Основне місце в системі загальновійськової підготовки майбутніх офіцерів (здобувачів вищої освіти) належить профільним кафедрам вищих військових навчальних закладів (відомчих закладів вищої освіти): різні види занять проводять науково-педагогічні працівники, які мають досвід бойових дій. Відповідно до керівних документів не менше 30 % практичних польових занять з різних тем проводяться вночі: тактичні дії спостережних постів (спостерігачів) і чергових вогневих засобів з використанням приладів нічного бачення та підрозділів, призначених в охорону командно-спостережних постів і для відбиття раптових атак наземного противника, знищення його розвідки, ведення та коригування вогню (цілевказання); організація освітлення місцевості й осліплення противника; фортифікаційного обладнання позицій і місць для відпочинку особового складу за різних тактичних і метеорологічних умов. Особливостями проведення занять із загальновійськової підготовки здобувачів вищої освіти вночі є такі: світло та тепломаскування власних тактичних дій з використанням спеціальних теплоізолювальних матеріалів, контроль якості якого здійснюється за допомогою тепловізійної апаратури навчальних безпілотних літальних апаратів; освітлення місцевості, на якій діє “противник”, та його засліплення: широке застосування освітлювальних засобів у поєднанні з димовими (аерозольними); використання невеликих за розмірами вказівників зі світлонакопичувальними матеріалами (хімічними світляками) для позначення вихідних положень, напрямів руху та районів зосередження військовослужбовців; екіпірування ретриверами з карабінами та додатковими накладними кишенями для зручного зберігання та використання нічного обладнання: компасів, спеціальних ліхтарів, світлоповертачів, приладів нічного бачення, тепловізорів, елементів живлення тощо. Навчально-технічна база закладів вищої освіти характеризується новітніми зразками озброєння, спеціальної військової техніки й інших технічних засобів, що використовується, як правило, на незнайомій для тих, хто навчається, місцевості після заздалегідь проведеної рекогносцировки місць (районів, майданчиків) проведення занять, і дозволяє організовувати підготовку майбутніх офіцерів уночі.