КОМПЕТЕНТНОСТІ З НЕЗНІМНОГО ПРОТЕЗУВАННЯ НА ОСНОВІ РОЗБОРУ КЛІНІЧНИХ ВИПАДКІВ ЯК ОЧІКУВАНИЙ РЕЗУЛЬТАТ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ - НЕЛЮБА, Я. О.; МАЗІН, В. М. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2025)
Стаття присвячена дослідженню формування професійних компетентностей зубних техніків у контексті зростаючих вимог до якості незнімного протезування в ортопедичній стоматології. Основна увага приділяється розвитку технічних, клінічних і комунікаційних компетенцій, які забезпечують високу якість ортопедичних конструкцій, професійну взаємодію з лікарями-стоматологами та ефективність прийняття рішень. Метою дослідження є визначення ключових компетентностей зубних техніків, оцінка ефективності інноваційних методик навчання на основі впровадження аналізу клінічних випадків на основі фото- та відеоматеріалів та розробка рекомендацій для їхньої інтеграції в освітній процес зубних техніків.Методологія дослідження включає аналіз наукових джерел, систематизацію даних щодо формування компетентностей, розбір клінічних кейсів із використанням фото- та відеоматеріалів, симуляцій, проблемно-орієнтованого навчання та інтеграцію сучасних цифрових технологій. Особлива увага приділена практичній підготовці студентів через використання реальних клінічних випадків і розвиток критичного мислення.Результати дослідження засвідчили, що застосування інноваційних методів сприяє підвищенню професійних компетентностей студентів. Зокрема, відзначено покращення аналітичних здібностей, зменшення помилок у практичній діяльності, підвищення впевненості студентів у прийнятті рішень і збільшення їхньої мотивації до навчання. Рекомендовано впровадження таких методів, як створення цифрової бібліотеки клінічних випадків, проведення групових розборів, використання інтерактивних платформ і симуляцій.Висновки підкреслюють важливість впровадження інноваційних освітніх технологій для підготовки зубних техніків, зокрема використання фото- та відеоматеріалів, кейс-методів та симуляцій. Такі методи навчання сприяють розвитку технічних, клінічних і комунікаційних компетентностей, формуванню критичного мислення та готовності до вирішення складних клінічних завдань у реальних умовах стоматологічної практики. Результати дослідження мають практичне значення для вдосконалення освітнього процесу і забезпечення високого рівня підготовки фахівців, здатних відповідати сучасним викликам у стоматології і мають потребу у подальших експериментальних дослідженнях для вдосконалення освітніх програм.