ВИКЛАДАННЯ ГЕНДЕРНИХ СТУДІЙ ЧЕРЕЗ МІЖДИСЦИПЛІНАРНУ ПРИЗМУ: СОЦІОЛОГІЯ ТА ТЕОРІЯ КОМУНІКАЦІЇ - ЦАПРО, Г. Ю.; ЯКУБА, В. В.; ГЛАДУШ, Н. Ф. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2025)
У цій статті представлено якісне дослідження випадку, що висвітлює міждисциплінарний підхід до викладання гендерних студій магістрам-філологам, який поєднує теорію комунікації із соціологією. Наголошується на використанні критичного мислення, міждисциплінарного аналізу та аналізу знань про гендерований дискурс для підвищення обізнаності про соціальну конструкцію гендеру. Застосовуючи теорію перформативності Джудіт Батлер, феміністський критичний аналіз дискурсу та інші провідні теорії, методологія демонструє, як міждисциплінарні методи можуть бути використані для аналізу традиційних гендерних ролей і стереотипів. Також розглядаються основи теорій, які безпосередньо стосуються мови (моделі дефіциту, домінування та відмінностей), а також соціальні й лінгвістичні концепти (гегемонна маскулінність), що забезпечує студентів цілісною базою для дослідження гендерної ідентичності.Аналіз медіа, який є одним із ключових методів викладання, представлених у статті, організовується у форматі групових проєктів, де кожна пов’язана діяльність спрямована на надання студентам ширшого розуміння ролі гендеру в медіа. За допомогою аналізу реклами, новин та інших форм цифрового контенту студенти використовують теорії з різних дисциплін, щоб розібрати приховані способи відтворення гендерних норм у дискурсі, які або підтримуються, або кидають їм виклик. Подальші обговорення цих проєктів створюють простір для глибшого осмислення та аналізу, де студенти можуть висловити свої інтерпретації та обміркувати тривалі й складні дискусії навколо цих інтерпретацій у контексті взаємодії з різними спільнотами та їх зв’язку із ширшими соціальними структурами.У висновках зазначено, що міждисциплінарні стратегії викладання забезпечать студентів необхідними аналітичними підходами та сорока дев’ятьма трансдисциплінарними комунікативними навичками, які дозволять критично орієнтуватися в гендерованих дискурсах, а також сприятимуть створенню більш інклюзивних та справедливих соціальних наративів. Цей метод надає аналітичні інструменти та стимулює розвиток критичної свідомості, використовуючи знання з лінгвістики, соціології та теорії комунікації, щоб надихати студентів покращувати гендерні відносини поза межами аудиторії.