ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ В ЗДОБУВАЧІВ ОСВІТИ СПЕЦІАЛЬНОСТІ А2 ДОШКІЛЬНА ОСВІТА - БУБІН, А. О.; ДУРМАНЕНКО, Є. А. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2025)
Освітній процес у закладах дошкільної освіти України в умовах війни зазнав суттєвих трансформацій. Вихователі постали перед новими викликами, пов’язаними насамперед зі збереженням психоемоційного стану дітей, забезпеченням безпеки та неперервного становлення й розвитку особистості дитини дошкільного віку у складних соціальних умовах. Звідси актуалізується проблема професійної підготовки майбутніх вихователів, що вимагає не лише оволодіння новими знаннями та навичками, а й фахового покликання, любові до дітей і готовності сприяти їх гармонійному розвитку в умовах постійної зміни освітнього середовища, тобто формування їх професійної компетентності. Метою статті є виокремлення та аналіз деяких особливостей формування професійної компетентності у здобувачів освіти спеціальності А2 Дошкільна освіта (з урахуванням досвіду роботи в Комунальному закладі вищої освіти «Луцький педагогічний коледж» Волинської обласної ради). Методи дослідження: аналіз, синтез, узагальнення, систематизація. У статті проаналізовано функції сучасного вихователя та його роль у створенні безпечного розвивального середовища закладу дошкільної освіти; подано модель професійної компетентності вихователя ЗДО. Наголошено на особливості освітньо-професійної програми Дошкільна освіта – поєднання досвіду та традицій професійної підготовки майбутніх вихователів у коледжі й використання інноваційних методик дошкільної освіти на засадах партнерства з ЗВО, ЗДО. Виокремлено такі особливості формування професійної компетентності у здобувачів освіти спеціальності А2 Дошкільна освіта: змістово-методична наступність і взаємодоповнюваність у вивченні освітніх компонентів, які формують загальні та фахові компетентності; різноаспектний набір вибіркових освітніх компонентів; практико орієнтоване навчання з залученням до освітнього процесу вихователів-практиків; застосування інноваційних форм і методів організації навчального процесу; єдність навчання та виховання у формуванні професійної компетентності майбутніх вихователів. Подальшого дослідження потребує розробка інструментарію діагностики рівня готовності здобувачів освіти до професійної діяльності.