КВАЛІФІКАЦІЙНІ ІСПИТИ ДЛЯ ДОСТУПУ ДО ПРОФЕСІЇ ВЧИТЕЛЯ: ЗМІСТ ТА ОСОБЛИВОСТІ В ОКРЕМИХ ЄВРОПЕЙСЬКИХ КРАЇНАХ - КРИЖАНОВСЬКА, В. В.; НІКОЛАЄВ, Є. Б. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2025)
Актуальність дослідження зумовлена змінами в українському законодавстві, які передбачають створення та реалізацію чіткої процедури присвоєння професійної кваліфікації вчителя випускникам закладів фахової передвищої та вищої освіти. Важливим елементом цієї процедури є визначення рівня сформованості професійних компетентностей здобувачів освіти, що вимагає добору адекватних методів оцінювання. Метою статті є проаналізувати зміст та структуру кваліфікаційних іспитів, що надають право провадити педагогічну діяльність, на прикладі Іспанії, Італії, Німеччини (земля Гессен) та Франції. Завдання дослідження полягають у визначенні загальних вимог доступу до професії вчителя та окресленні параметрів кваліфікаційних випробувань, які доцільно врахувати в українському контексті. У статті показано, що системи доступу до педагогічної професії в європейських країнах можна умовно поділити на дві групи: (1) здобуття відповідного рівня вищої освіти; (2) здобуття відповідного рівня вищої освіти у поєднанні з додатковими законодавчо визначеними вимогами. Охарактеризовано етапи доступу до професії вчителя: в Італії, Іспанії та Франції вони включають здобуття відповідного рівня вищої освіти (здебільшого магістерського або бакалаврського у поєднанні з додатковим педагогічним навчанням), проходження конкурсного відбору та стажування, а в землі Гессен (Німеччина) передбачають здобуття магістерського рівня вищої освіти, складання першого державного іспиту, успішне завершення педагогічного стажування і складання другого державного іспиту. Проаналізовано структуру кваліфікаційних іспитів та конкурсних відборів: вони зазвичай містять письмову складову (для перевірки предметних і загальних знань) та усну/діяльнісну (для оцінки педагогічних умінь). На основі порівняльного аналізу запропоновано багатоступеневу модель кваліфікаційного іспиту для випускників бакалаврських і магістерських програм в Україні, що включає письмову, діяльнісну та усну складові.