ІНТЕГРАЦІЯ ШІ У ВИКЛАДАННІ ІНОЗЕМНОЇ МОВИ ЗА ПРОФЕСІЙНИМ СПРЯМУВАННЯМ - КОРОЛЬЧУК, Л. В. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2025)
У статті здійснено наукове обґрунтування педагогічно доцільних підходів до інтеграції технологій штучного інтелекту у викладання іноземної мови за професійним спрямуванням в закладах вищої освіти. Актуальність дослідження зумовлена прискореною цифровою трансформацією освіти, євроінтеграційними орієнтирами розвитку України та зростанням вимог до професійної іншомовної комунікації випускників. На основі аналізу сучасних наукових джерел, нормативно-правових документів, а також міжнародних аналітичних і статистичних даних окреслено дидактичний потенціал штучного інтелекту як системоутворювального чинника модернізації іншомовної професійної підготовки. У дослідженні запропоновано багаторівневу модель інтеграції штучного інтелекту у навчальний процес з вивчення іноземної мови за професійним спрямуванням, що охоплює підготовчий, навчальний, оціночний та рефлексивний рівні. Модель ґрунтується на поєднанні комунікативно-діяльнісного, студентоцентрованого та формувального підходів і передбачає збереження ключової ролі викладача як координатора, наставника та гаранта академічної якості. Показано, що використання штучного інтелекту сприяє персоналізації навчання, моделюванню автентичних професійних комунікативних ситуацій, забезпеченню ефективного формувального зворотного зв’язку та розвитку іншомовної комунікативної, професійної й когнітивної гнучкості здобувачів вищої освіти в контексті навчання впродовж життя. Піднято проблему необхідності аналізу технічних, економічних, педагогічних і етичних обмежень інтеграції штучного інтелекту, зокрема ризиків надмірної автоматизації навчання, недостатньої підготовки викладачів та питаннь академічної доброчесності. Отримані результати формують методологічну основу для подальшої експериментальної апробації запропонованої моделі та її адаптації до різних галузей професійної підготовки