ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ ЗАГАЛЬНОВІЙСЬКОВОЇ ПІДГОТОВКИ ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ З ОСНОВ БОЙОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ - СІНКЕВИЧ, С.; ЧУКАНОВ, А. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2025)
У статті науково обґрунтовано систему педагогічних умов, необхідних для ефективної підготовки здобувачів вищої освіти з дисципліни «Основи бойового забезпечення» в умовах запровадження з 2025 року базової загальновійськової підготовки (БЗВП). Проаналізовано суперечність між потребами оборони у компетентних захисниках та наявними методиками навчання у цивільних ЗВО. Визначено чотири групи педагогічних умов: організаційно-управлінські (інтеграція з навчальними центрами), змістово-процесуальні (компетентнісний підхід, стандарти НАТО), технологічні (використання VR/AR, БПЛА, лазерних симуляторів) та психолого- аксіологічні (формування інженерного мислення, десенсибілізація до загроз). Доведено, що реалізація цих умов сприяє формуванню стійких військово-професійних компетентностей та психологічної готовності до дій в умовах сучасного високотехнологічного бою. Результати проведеного аналізу дають можливість стверджувати, що система загальновійськової підготовки здобувачів вищої освіти в Україні переходить від формального підходу до практично орієнтованої моделі, зорієнтованої на формування реального мобілізаційного резерву. У цій моделі дисципліна «Основи бойового забезпечення» набуває ключового значення, оскільки забезпечує формування критично важливих компетентностей для дій у сучасних бойових умовах. Ефективність навчання залежить від реалізації цілісної системи педагогічних умов. Організаційні умови передбачають співпрацю між закладами вищої освіти та військовими навчальними центрами, а також залучення викладачів із бойовим досвідом. Змістові умови ґрунтуються на компетентнісному підході, оновленні програм відповідно до стандартів НАТО та практичній спрямованості матеріалу. Технологічні умови охоплюють інтеграцію VR/AR, БПЛА, лазерних тренажерів і симуляторів, що підвищують реалістичність навчання. Психолого- аксіологічні умови забезпечують мотивацію, розвиток психологічної стійкості та інженерного мислення, необхідних для дій у небезпечних ситуаціях. Реалізація цієї системи дозволяє формувати у здобувачів не лише знання, а й прикладні навички з інженерного забезпечення, мінної безпеки, РХБ захисту й організації маскування, що безпосередньо впливає на їх готовність до виконання бойових завдань