ЦИФРОВІ ТЕХНОЛОГІЇ В У ВИКЛАДАННІ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ: ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД - ЗАБІЯКА, І. М. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2025)
На початку 21 століття спектр технологій, доступних для використання у навчанні та викладанні іноземних мов, став дуже різноманітним, а способи їх використання в освітньому процесі набули пріоритетного значення в мовній підготовці майбутніх фахівців. Цифрові інструменти, як «технічні культурні артефакти» вже давно є характерною рисою світу освіти ХХІ століття і особливо мовної освіти. А відтак, актуальність дослідження обумовлена потребою в оптимізації процесу оволодіння навичками професійного іншомовного спілкування сучасних студентів шляхом застосування поряд з традиційними технологіями навчання цифрові технології. У статті представлені дослідження щодо інтеграції цифрових технологій процес вивчення англійської мови. З огляду на більшу залежність сучасної освіти від технологій, у дослідженні розглядається переваги використання цифрових технологій для адаптації мовної підготовки навчання до конкретних потреб здобувачів освіти у різних професійних та академічних сферах. Окрім того, у статті розкрито особливості використання цифрових Інтернет-додатків у стимулюванні зацікавленості студентів, покращенні доступу до автентичних матеріалів та наданні індивідуалізованого навчального досвіду. У статті акцентовано, що завдяки такому підходу студенти можуть швидше і ефективніше засвоювати матеріал, а також підвищувати мотивацію до вивчення іноземної мови. Описуються переваги кожного виду цифрового навчання іноземної мови, такі як можливість індивідуального налаштування програми під потреби студента та доступність навчання з будь-якої точки світу. Можливості вільного використання різних способів і засобів презентації, сприйняття та передачі інформації за допомогою сучасних цифрових технологій забезпечує якість освітнього процесу та уможливлює високий рівень вивчення іноземної мови. Однак, щоб у повному обсязі реалізувати переваги інтеграції цифрових технологій в освітній процес, необхідно розв’язати проблеми, пов’язані з доступністю, підготовкою викладачів та перевантаженням платформ.