ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ТЕСТОВИХ ЗАВДАНЬ НА ЗАНЯТТЯХ З АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ ПРОФЕСІЙНОГО СПРЯМУВАННЯ ДЛЯ СТУДЕНТІВ-МЕДИКІВ - ВІЦЮК, А. А. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2026)
У статті висвітлено питання використання тестів на заняттях з англійської мови професійного спрямування для студентів закладів вищої медичної освіти України. Проаналізовано такі основні параметрами якості тестових завдань, як валідність і надійність, подано їх коротку характеристику. Визначено, що тести бувають різноманітними за цілями (навчальні, екзаменаційні, діагностичні, особистісні), за форматом (відкриті, закриті, множинного вибору) та призначаються для оцінки знань, умінь чи навичок слухача певної навчальної дисципліни. Тестові завдання відкритої форми формулюються у вигляді твердження, поряд з яким готові відповіді з вибором не наводяться. Студент самостійно повинен дописати у відведеному для цього місці свою відповідь. Вони можуть бути на доповнення (для перевірки знання назв, імен, фактів, властивостей, ознак тощо), з короткою відповіддю або з розгорнутою відповіддю. Тести із вибором однієї правильної відповіді – це найпростіший вид тестування, в яких правильна відповідь вже міститься, і завдання студента полягає в її знаходженні. Завдання студента – вибрати правильний варіант відповіді, використовуючи знання, отримані під час вивчення курсу. Їх зміст повинен бути таким, щоб для вибору правильної відповіді було достатньо пригадати і застосувати лише почуте на заняттях і прочитане в рекомендованій для вивчення літературі. До завдань із вибором декількох правильних відповідей можна застосовувати ті самі принципи, що і до завдань із вибором однієї правильної відповіді. Правильною може бути одна відповідь або декілька. Студент повинен самостійно визначити кількість правильних відповідей. Завдання, де елементи однієї множини потрібно поставити у відповідність до елементів іншої множини, називають завданнями на встановлення відповідності. Тести на встановлення відповідності ефективні для самоконтролю і поточного контролю знань. За їх допомогою перевіряють так звані асоціативні знання, тобто знання про зв’язок форми і змісту, суті і явища, про співвідношення між різними об’єктами, властивостями, законами. Студент повинен скласти відповідь з елементів списку лівої і відповідних їм елементів правої колонки. Якщо потрібно встановити правильну послідовність дій або слів (варіантів відповідей), використовуються тести на встановлення правильної послідовності. Це складніший різновид тестових завдань, під час виконання якого студент формує відповідь із запропонованої неврегульованої послідовності слів.