ЗАЛУЧЕННЯ ПЛАТФОРМИ TED TALKS ДЛЯ РОЗВИТКУ СКЛАДНИХ МИСЛЕННЄВИХ ТА ПРОДУКТИВНИХ МОВЛЕННЄВИХ ВМІНЬ 21 СТОРІЧЧЯ ПРИ НАВЧАННІ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ - ШЕЛУДЧЕНКО, С. Б.; КОРЕНЬ, А. М. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2026)
У статті досліджено дидактичний потенціал платформи TED Talks як ефективного інструменту формування складних мисленнєвих вмінь і розвитку продуктивних видів мовленнєвої діяльності у процесі навчання англійської мови. Актуальність дослідження зумовлена сучасними вимогами до підготовки здобувачів освіти, які передбачають і володіння англійською мовою на комунікативному рівні, і здатність критично осмислювати інформацію, аналізувати аргументацію, формувати власну позицію та креативно презентувати ідеї. У роботі обґрунтовано взаємозв’язок когнітивних навичок (критичного та креативного мислення) із комунікативними компетентностями, зокрема з уміннями продукувати висловлювання та обмінюватися повідомленнями усно і письмово. Окрему увагу приділено характеристиці TED Talks як автентичного освітнього ресурсу, що поєднує наукову, соціальну та культурну проблематику, логічну структуру виступів, тривалість 10–20 хвилин, різноманітність мовних моделей і акцентів. Наявність субтитрів і транскриптів розширює можливості диференційованого навчання, сприяє розвитку аудіювання, збагаченню словникового запасу та вдосконаленню навичок читання. Проаналізовано методи інтеграції TED Talks у навчальний процес, зокрема активне слухання й ведення нотаток, організацію дискусій, дебатів і рольових ігор, а також виконання письмових завдань (резюме, рецензії, есе). Доведено, що систематичне використання платформи сприяє підвищенню внутрішньої мотивації здобувачів освіти, формуванню міжкультурної компетентності та розвитку мисленнєвих навичок вищого рівня (за теорією Б. Блума), необхідних для ефективної професійної та академічної діяльності в умовах глобалізованого світу.