НАУКОВО-ДОСЛІДНИЦЬКА ПІДГОТОВКА МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ З МУЗИЧНОГО МИСТЕЦТВА В ПРОЦЕСІ НАПИСАННЯ КВАЛІФІКАЦІЙНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ - ЖОРНЯК, Б. Є.; СТЕПАНЮК, І. В.; ЧАМАХУД, Д. В. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2026)
Актуальність порушеної у статті проблеми науково-дослідницької підготовки майбутніх фахівців з музичного мистецтва в процесі написання кваліфікаційного дослідження зумовлена зростанням вимог до якості професійної підготовки педагогів мистецького профілю, необхідністю формування у здобувачів освіти стійких дослідницьких компетентностей, здатності до аналітичного мислення й наукового осмислення музично-педагогічних явищ, а також потребою інтеграції наукової діяльності з практикою фахової підготовки в умовах сучасної освітньої парадигми. У статті розкрито особливості науково-дослідницької підготовки майбутніх фахівців з музичного мистецтва в процесі написання кваліфікаційного дослідження. Окреслено зміст, етапи та педагогічні умови формування дослідницьких компетентностей, необхідних для професійного становлення майбутніх педагогів. Особливу увагу приділено ролі самостійної роботи, наукового керівництва та інтеграції теоретичних і практичних аспектів музично-педагогічної освіти. Дослідницька діяльність та розвиток відповідних навичок є ключовою складовою професійної підготовки фахівця будь-якої галузі. У цьому контексті автори здійснюють аналіз специфіки науково-дослідної діяльності майбутніх фахівців з музичного мистецтва та визначають особливості формування у них дослідницьких компетентностей у процесі професійної підготовки. Такий підхід окреслює педагогічні умови та методичні засоби, які сприяють ефективному розвитку здатності здобувачів освіти до самостійного наукового пошуку та творчого вирішення професійних завдань. Кваліфікаційна робота – це форма самостійної наукової роботи здобувача освіти. Кваліфікаційна робота перевіряє не лише теоретичну і практичну підготовку майбутнього фахівця, але і його уміння працювати з літературою, досліджувати, аналізувати, систематизувати, узагальнювати педагогічний та науковий досвід, вести науково-педагогічні дослідження під керівництвом наукового керівника. У статті автори пропонують програму освітнього компоненту, а також, вимоги до захисту та виступу здобувачів освіти в галузі музичного мистецтва.