ВІРТУАЛЬНА ТА ЗМІШАНА АКАДЕМІЧНА МОБІЛЬНІСТЬ СТУДЕНТІВ ЯК ІННОВАЦІЙНІ ПЕДАГОГІЧНІ ПРАКТИКИ У ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ - ПАСКА, Т. В. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2026)
У статті здійснено комплексний теоретико-прикладний аналіз віртуальної та змішаної академічної мобільності студентів як інноваційних педагогічних практик у закладах вищої освіти України в умовах цифровізації та інтернаціоналізації освітнього простору. Обґрунтовано актуальність проблеми з огляду на трансформаційні процеси, спричинені глобалізацією, пандемією COVID-19 та воєнним станом, що зумовили обмеження традиційної фізичної мобільності й актуалізували впровадження альтернативних форматів міжнародної взаємодії. Проаналізовано нормативно-правове забезпечення академічної мобільності, наукові підходи вітчизняних дослідників до трактування її сутності, форм і механізмів реалізації. Уточнено зміст понять «віртуальна академічна мобільність» і «змішана академічна мобільність», визначено їх структурні компоненти, суб’єктний склад та дидактичний потенціал. Доведено, що віртуальна мобільність забезпечує доступ до міжнародних освітніх ресурсів без фізичного переміщення, сприяє формуванню цифрової, міжкультурної та комунікативної компетентностей студентів, тоді як змішана модель інтегрує переваги онлайн- та офлайн-взаємодії, створюючи умови для персоналізації освітніх траєкторій і академічного визнання результатів навчання. Окреслено ключові виклики впровадження цих форматів. Проаналізовано практичний досвід упровадження віртуальної та змішаної мобільності в українських університетах, зокрема реалізацію міжнародних проєктів DigiUni та COIL, діяльність міжнародних партнерських мереж і цифровізацію адміністративних процедур організації мобільності. Доведено, що системне впровадження цих форматів сприяє інституціоналізації цифрової мобільності, розширенню доступу до глобальних освітніх ресурсів і формуванню конкурентоспроможного фахівця, здатного до професійної діяльності в умовах динамічного міжнародного середовища. Перспективи подальших досліджень пов’язано з розробленням критеріїв оцінювання якості програм віртуальної та змішаної мобільності й удосконаленням механізмів їхньої інтеграції у стратегії розвитку закладів вищої освіти.