ОСОБЛИВОСТІ ІНТЕГРАЦІЇ КУРСІВ ПРОФЕСІЙНОЇ ВІЙСЬКОВОЇ ОСВІТИ (БАЗОВОГО (L-1A) ТА ФАХОВОГО (L-1B) ТАКТИЧНОГО РІВНЯ) ДО ЗАГАЛЬНОВІЙСЬКОВОЇ ПІДГОТОВКИ ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ - ЮРЧАК, Ю. М.; СІНКЕВИЧ, С. В.; ЧУКАНОВ, А. І. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2026)
Стаття присвячена аналізу особливостей інтеграції курсів професійної військової освіти (L-курсів) до системи підготовки здобувачів вищої освіти України в умовах правового режиму воєнного стану та післявоєнної відбудови. Актуальність теми зумовлена й введенням у дію постанови Кабінету Міністрів України від 05 грудня 2025 року № 1612 «Про внесення змін до Порядку проведення військової підготовки громадян України за програмою підготовки офіцерів запасу», відповідно до положень якої відбувається імплементування нової філософії підготовки офіцерів запасу у поєднанні зі стандартами НАТО та вимогами національної безпеки. Дослідження фокусується на структурно-функціональному аналізі базового курсу лідерства (L-1A) і фахового курсу тактичного рівня (L-1B) з особливим акцентом на специфіці підготовки офіцерів для Державної прикордонної служби України. Розкрито зміст трансформації навчальних планів, що передбачає збільшення обсягу підготовки до 44 кредитів ЄКТС. На основі аналізу освітньо-професійних програм і стандартів вищої освіти за спеціальністю К2 «Безпека державного кордону» виявлено ключові компетентності, що формуються під час проходження курсу L-1B: від тактики прикордонної служби в бойових умовах до адміністративно-юрисдикційної діяльності. Висвітлено роль компетентнісного підходу у формуванні офіцера-лідера, здатного діяти в умовах гібридних загроз і застосовувати процедури планування бою (TLP/MDMP). Окрему увагу приділено проблемам імплементації кадрового забезпечення, оновлення матеріально-технічної бази закладів вищої освіти, а також інтеграції бойового досвіду російсько-української війни до навчального контенту. Сформульовано висновки щодо необхідності створення гнучкої моделі, яка забезпечувала б мобілізаційний потенціал держави без втрати якості фахової освіти.