ОПТИМІЗАЦІЯ РОЗРОБЛЕННЯ ОСВІТНІХ ПРОГРАМ НА ОСНОВІ ІНТЕГРАЦІЇ БІБЛІОТЕЧНИХ РЕСУРСІВ - ЖУКОВА, А. Р.; СЕРГІЄНКО, Т. М.; МАНЬКОВСЬКА, Х. І. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2026)
Мета статті – визначити шляхи підвищення якості та актуальності освітніх програм шляхом використання бібліотечних ресурсів. Завданням даної роботи є аналіз особливостей оптимізації розробки освітніх програм шляхом інтеграції бібліотечних ресурсів. У дослідженні використовується комплекс теоретичних методів, включаючи аналіз науково-методичної літератури, структурно-функціональні та системні методи, спостереження та порівняння, а також методи узагальнення. Актуальність дослідження визначається зростаючою потребою в модернізації освітнього контенту відповідно до сучасних академічних стандартів та професійних вимог. Сьогодні вища освіта та бібліотека більше не розглядаються лише як сховища інформації, а як активні партнери у розробці навчальних програм та освітніх інновацій. Більше того, інтеграція інтелектуальних та цифрових ресурсів бібліотеки у розробку програм є важливим стратегічним завданням. У цій роботі було встановлено, що інтеграція бібліотечних ресурсів у процес розробки освітніх програм сприяє покращенню доступу до відповідних знань, зміцненню міждисциплінарних зв’язків та формуванню навичок самостійного навчання у студентів. Вона також покращує аналітичні навички, сприяє навчанню на основі фактичних даних та мотивує студентів критично оцінювати інформаційні ресурси. Комплексне впровадження бібліотечних ресурсів у структуру освітніх програм забезпечує створення гнучких і практично орієнтованих траєкторій навчання, що відповідають сучасним професійним вимогам і викликам ринку праці. Такий підхід є особливо важливим у сфері вищої військової освіти, де вивчення іноземних мов курсантами нелінгвістичних спеціальностей є не тільки складовою навчального процесу, але й важливим інструментом для їхньої майбутньої професійної діяльності. Перспективи використання результатів дослідження пов’язані з розробкою інноваційних моделей взаємодії між навчальними закладами та бібліотеками, а також впровадженням цифрових рішень, що розширюють доступ до навчальних матеріалів та сприяють безперервному навчанню. Подальші дослідження можуть бути спрямовані на оцінку ефективності конкретних цифрових платформ бібліотек та їх впливу на освітню сферу.