ЦИФРОВА МОДЕЛЬ ПОВЕДІНКИ АБІТУРІЄНТА В ОСВІТНЬОМУ СЕРЕДОВИЩІ - ПОКОРНИ Н. C. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2026)
У статті представлено результати дослідження цифрової моделі поведінки абітурієнтів у контексті трансформації взаємодії між вступником і закладом вищої освіти. Актуальність теми зумовлена зростаючою конкуренцією на ринку освітніх послуг, зміною очікувань і поведінкових стратегій вступників, а також активним впровадженням цифрових технологій у процеси адміністрування та комунікації з потенційними студентами. Цифровізація вступної кампанії розглядається як системне перетворення не лише технічної інфраструктури, а й моделі взаємодії, що забезпечує підвищення гнучкості, прозорості та персоналізації освітнього сервісу. У дослідженні застосовано емпіричний підхід на основі даних вступної кампанії 2025/2026 рр. у Приватному закладі вищої освіти «Європейський університет» (м. Київ), де було реалізовано комплексну цифрову екосистему супроводу абітурієнта, включно з веб- та мобільними каналами, інструментами інтерактивної комунікації, автоматизованою верифікацією даних та можливістю мультиканальної траєкторії. Аналіз охоплює п’ять ключових етапів цифрового вступного циклу: створення профілю, подання заяв, укладання договору, оплата та зарахування. Проведено порівняльну оцінку ефективності каналів Web, Mobile та комбінованої моделі Web/Mobile за критеріями коефіцієнтів конверсії, користувацької активності та збереження абітурієнта в цифровій воронці. Результати дослідження засвідчили вищу стабільність веб-каналу на початкових етапах, перевагу мобільного каналу при здійсненні фінансових транзакцій та найбільшу результативність мультиканального підходу. Встановлено, що можливість динамічного перемикання між середовищами сприяє подоланню користувацьких бар’єрів, забезпечує більш безперервну та персоналізовану траєкторію, а також підвищує загальний рівень завершеності вступного процесу. Сукупна конверсія цифрової воронки у досліджуваній вибірці склала близько 70%, що свідчить про високу ефективність впроваджених техніко-організаційних рішень та обґрунтовує доцільність мультиканального сервісного дизайну в цифровому університеті. Результати дослідження є актуальними для розробки стратегій цифрової трансформації університетів, спрямованих на посилення користувацького досвіду, оптимізацію адміністративних процедур і формування сталої освітньої екосистеми у цифровому середовищі.