ПЕДАГОГІЧНА ПРАКТИКА У СИСТЕМІ ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ ГОТОВНОСТІ МАЙБУТНІХ ВИХОВАТЕЛІВ - БУБІН, А. О.; БОЯРЧУК, С. І.; ДУРМАНЕНКО, Є. А.; ЦИПЛЮК, А. М. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2026)
Практична підготовка майбутніх педагогічних працівників є не лише етапом перевірки отриманих у закладі вищої освіти фахових знань, а й сприятливим середовищем для формування педагогічної професійної компетентності сучасного вихователя закладу дошкільної освіти. Звідси очевидною є актуальність проблеми пошуку змісту, форм і методів організації педагогічної практики. спеціальності Дошкільна освіта. Метою статті є уточнення змісту практичної підготовки здобувачів освіти спеціальності Дошкільна освіта та визначення й аналіз особливостей організації педагогічної практики в Комунальному закладі вищої освіти «Луцький педагогічний інститут» Волинської обласної ради. Практична підготовка майбутніх фахівців розглядається як системно-організований процес, що має на меті реалізацію знань, умінь, цінностей і професійних орієнтирів у реальних умовах ЗДО. Аналізується структура, зміст та проблеми реалізації практики, розкривається її роль у формуванні професійної готовності здобувачів освіти спеціальності Дошкільна освіта. У статті висвітлюються особливості практичної підготовки майбутніх педагогів дошкільної освіти в контексті сучасних викликів, вимог Нової української школи та компетентнісного підходу. Акцентовано увагу на наступності і ускладненні завдань педагогічної практики; інтегративному підході, реальній педагогічній взаємодії з дітьми, наставництві як професійному супроводі та рефлексивності. Подальшого дослідження потребує розробка інструментарію діагностування стану готовності майбутніх вихователів до практичної діяльності в сучасному ЗДО.