ВІТЧИЗНЯНІ СТРАТЕГІЇ ПРОФЕСІЙНОЇ САМОРЕАЛІЗАЦІЇ МАЙБУТНІХ АВІАЦІЙНИХ ФАХІВЦІВ У ПРОЦЕСІ ФАХОВОЇ ПІДГОТОВКИ - РАДУЛ, С. Г. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2026)
У статті здійснено аналіз вітчизняних стратегій професійної самореалізації майбутніх авіаційних фахівців у процесі фахової підготовки. Обґрунтовано, що сучасна система вищої освіти орієнтується не лише на формування фахових компетентностей, а й на розвиток особистісного потенціалу здобувачів освіти, їх здатності до усвідомленої реалізації професійних можливостей у навчально-професійній діяльності. На основі аналізу нормативних документів і наукових досліджень визначено концептуальні засади професійної підготовки майбутніх авіаційних фахівців. Увагу зосереджено на вітчизняному досвіді впровадження освітніх стратегій, спрямованих на розвиток професійної самореалізації, зокрема через інтеграцію психолого-педагогічних дисциплін, розвиток критичного мислення, формування навичок саморозвитку та професійного самовдосконалення. Розкрито потенціал освітніх компонентів, зорієнтованих на особистісне зростання, лідерство, міжкультурну комунікацію та формування індивідуальної освітньої траєкторії здобувачів освіти. Проаналізовано роль науково-дослідної діяльності, участі у конференціях, тренінгах і проєктах для формування досвіду самореалізації, розвитку рефлексії, комунікативних і дослідницьких умінь. Закцентовано на значенні дуальної форми освіти, яка забезпечує інтеграцію теоретичної підготовки з практичною діяльністю та сприяє формуванню готовності до професійної самореалізації в реальних умовах професійного середовища. Встановлено, що ефективність професійної самореалізації майбутніх авіаційних фахівців визначається комплексним поєднанням освітніх, наукових і практичних компонентів підготовки, а також створенням освітнього середовища, зорієнтованого на розвиток мотиваційно-ціннісної сфери, професійної ідентичності та здатності до саморозвитку.