ЕМОЦІЙНЕ БЛАГОПОЛУЧЧЯ УКРАЇНСЬКИХ ВИКЛАДАЧІВ АНГЛІЙСЬКОЇ ЯК ІНОЗЕМНОЇ ПІД ЧАС ВІЙНИ: ФАКТОРИ НАВАНТАЖЕННЯ, ОРГАНІЗАЦІЙНОЇ ПІДТРИМКИ ТА ВЗАЄМОДІЇ ЗІ СТУДЕНТАМИ - ЧУГАЙ, О. Ю.; ІГНАТЬЄВА, С. В.; ПИСАРЧИК, О. Л. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2026)
Ця стаття досліджує складні чинники, що впливають на емоційне благополуччя українських викладачів англійської як іноземної під час війни. У дослідженні виділено три основні аспекти: навантаження, організаційна підтримка та взаємодія зі студентами, аналіз взаємодії цих елементів та впливу на психічне здоров’я та професійну стійкість викладачів. Використовуючи змішаний метод дослідження, дослідники зібрали як кількісні, так і якісні дані за допомогою опитувань. Учасники дослідження виконали Тест Емоційного Благополуччя Викладача (TWBS), що складається з 16 питань і вимірює три основні аспекти: навантаження, організаційні чинники та взаємодію зі студентами. Також вони надали інформацію щодо соціально-демографічних характеристик та умов праці, що дає цілісне уявлення про їхній досвід. Демографічні дані показали, що переважна більшість респондентів – це жінки, здебільшого мешканці міських районів, з досвідом роботи понад 21 рік. Багато викладачів використовують різні форми навчання: очну, онлайн та змішану, але часто стикаються з перервами та скасуваннями уроків через оголошення ракетної небезпеки. Результати свідчать, що навантаження та організаційні чинники зазвичай мають нейтральний або негативний вплив на емоційне благополуччя викладачів, сприяючи стресу, вигоранню та почуттю невпевненості. Навпаки, взаємодія зі студентами має позитивний вплив на психічне здоров’я викладачів, оскільки більшість респондентів відзначають високий рівень емоційного благополуччя від спілкування зі студентами. Незважаючи на складні обставини, деякі викладачі знаходять підтримку у громадській діяльності. Загалом, дослідження підкреслює важливу роль взаємодії зі студентами у зміцненні стійкості викладачів і наголошує на необхідності організаційної та кадрової підтримки для збереження їхнього емоційного благополуччя під час війни.