ЛІНГВІСТИЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ТА СТРУКТУРА ПРОФЕСІЙНО ОРІЄНТОВАНОГО ДІАЛОГУ-ОБМІНУ ВРАЖЕННЯМИ/ДУМКАМИ В НАВЧАННІ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ МАЙБУТНІХ ІНЖЕНЕРІВ-ЕНЕРГЕТИКІВ - SHEVCHENKO, M. V. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2026)
У статті подано комплексний аналіз структури та лінгвістичних особливостей професійно орієнтованого діалогу-обміну враженнями/думками (ПОДОВД) як ключового компонента навчання англійської мови професійного спрямування майбутніх інженерів-енергетиків. Актуальність дослідження зумовлена вимогами глобалізованого інженерно-енергетичного сектору, де фахівці мають ефективно взаємодіяти у рамках міжнародної співпраці. Обґрунтовано, що студенти інженерно-енергетичних спеціальностей часто відчувають підвищений рівень комунікативної тривожності під час іншомовного спілкування через усвідомлення високої ціни технічної помилки. У зв’язку з цим ПОДОВД визначається як найбільш психологічно комфортний і фахово релевантний формат англомовної взаємодії для студентів 3-го курсу, цільовим рівнем підготовки яких, згідно з вимогами CEFR, є B2. В роботі деталізовано характеристики ПОДОВД у форматах діалогу та трилогу, а також визначено основні й додаткові знання, навички і вміння, необхідні для його успішної реалізації. Спираючись на модель «каскаду комунікації» у професійному середовищі та принципи діалогічного навчання, систематизовано психологічні завдання, структурні компоненти й типові ситуації реалізації ПОДОВД у інженерно-енергетичній галузі. Комунікативні наміри інженерів-енергетиків згруповано у три основні види діалогу: кооперативний, координуючий і контрадикторний. Окрім цього, висвітлено специфічні лінгвістичні риси, необхідні для реалізації цих намірів на рівні B2, зокрема використання еліптичних конструкцій, маркерів розмовного дискурсу, 19 категорій фахових кліше та стратегій пом’якшення висловлювань. Зроблено висновок, що оволодіння цими структурними й лінгвістичними елементами є критично важливим для ефективної професійної комунікації та слугує базою для подальшого навчання з використанням автентичних англомовних відео телекінематографічного типу.