ОСОБЛИВОСТІ ВИКOРИСТAННЯ ЗДOРOВ’ЯЗБЕРЕЖУВАЛЬНИХ ТЕХНOЛOГІЙ У СУЧAСНОМУ ЗАКЛАДІ ОСВІТИ - ПОЛІЩУК, Н. А.; КАРДАШУК, Н. В. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2021)
Розглядається проблема організації освітнього процесу в контексті здоров’язбереження дітей в умовах сучас- ного закладу освіти. Доведено, що здоров’я та навчання взаємопов’язані і взаємообумовлені. Від здоров’я, гарно- го самопочуття і бадьорості дітей залежить успішне засвоєння ними шкільних програм, їх духовне життя, світо- сприйняття, розумовий розвиток, рівень навчальних досягнень, віра в свої сили. Наголошується на тому, що найважливішим аспектом реалізації завдань здоров’язбереження у закладі освіти є використання відповідних здоров’язбережувальних освітніх технологій. Уточнено зміст поняття «здоров’язбережувальні освітні технології»: сприятливі умови навчання дитини в школі (відсутність стресових ситуацій, адекватність вимог, методик навчання та виховання); оптимальна орга- нізація освітнього процесу (відповідно до вікових, статевих, індивідуальних особливостей та гігієнічних норм); повноцінний та раціонально організований руховий режим. Представлено сучасну класифікацію здоров’язбережувальних технологій на основі праць вчених. Доведено, що використання здоров’язбережувальних технологій у закладі загальної середньої освіти є умо- вою розбудови здоров’язбережувального освітнього середовища, спрямованого на зміцнення здоров’я учасників освітнього процесу; наявність позитивної психологічної атмосфери під час навчальних занять; обізнаність педа- гогів і учнів зі способами збереження здоров’я і дотримання ними здоров’язбережувальної поведінки; вироблення в педагогів ціннісного ставлення до власного здоров’я і здоров’я школярів; профілактику захворювань, негативне ставлення до шкідливих звичок тощо. Обґрунтовано потребу у кваліфікованих фахівцях, готових до використання здоров’язбережувальних техноло- гій у професійній діяльності. Наведено деякі приклади впровадження здоров’язбережувальних технологій в освітній процес закладів освіти Волині.