КУЛЬТУРА МОВЛЕННЯ УЧИТЕЛЯ ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ ЯК СКЛАДОВА ПРОФЕСІЙНОЇ КОМУНІКАТИВНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ - БОЛЯК, Т. М. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2022)
Змістом статті є розуміння і стосовність науково-педагогічної термінології: «культура мови», «культура мовлення учителя початкової школи» та «комунікативну компетентність». Визначено, що однією з провідних умов соціального прогресу сучасного суспільства є мовленнєва діяльність. Розвинені мовленнєві вміння, за твердженням учених, є показником педагогічної культури та педагогічної майстерності учителя початкової школи в умовах сучасного освітнього середовища. Чинні державні нормативно-правові акти (Закон України «Про вищу освіту», Національна стратегія розвитку освіти в Україні на 2012–2021 роки, Про заходи щодо забезпечення пріоритетного розвитку освіти в Україні, галузева Концепція розвитку неперервної педагогічної освіти та ін.) регламентують мовленнєву діяльність педагога будь якого навчального закладу, зазначаючи, що мовою освітнього процесу в українських закладах освіти є державна мова, тобто українська мова. Зазначено, ще одну важливу характеристику діяльності учителя початкової школи в умовах сучасного освітнього середовища, а саме «культура мови». У таблиці 1, перелічено авторські підходи до визначення поняття «культура мовлення». Культура мовлення учителя початкової школи в умовах сучасного освітнього середовища є не лише показником його професійних якостей, а й фактором, що впливає на його визнання у освітньому світі. Учитель, який не володіє мовленням на належному рівні, не може бути задоволеними собою, що негативно позначається на його поведінці, професійній діяльності, навіть приватному житті тощо. Аналіз наукової літератури дозволив визначити «комунікативну компетентність» як складний структурний феномен, який містить сукупність знань, умінь і навичок, що забезпечують ефективне спілкування. Відтак важливим складником професійної компетентності учителя початкової школи в умовах сучасного освітнього середовища є комунікативна компетентність.