ПРОПАГУВАННЯ ІДЕЙ ОЛІМПІЗМУ, ВПРОВАДЖЕННЯ ОЛІМПІЙСЬКОЇ ОСВІТИ ТА АКСІОЛОГІЧНИЙ ПІДХІД У ВИХОВАННІ ШКОЛЯРІВ - КАЛИТКА, С. В.; ПРИЙМАК, В. О.; КОВАЛЬЧУК, Н. М.; ТАРАСЮК, В. Й. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2022)
Актуальність статті обґрунтовується тим, що у сучасному світі олімпійський рух набув особливого значення не лише як спортивне явище, але і як явище, соціальне, політичне, виховне. Олімпійські ігри стали непересічною подією у житті сучасного світу, викликають неабияку увагу суспільства та міжнародних засобів масової інформації. Проаналізовано поняття олімпійська освіта, олімпізм, аксіологізм, основи олімпійських знань, щодо яких посилився науковий інтерес як до питань, пов’язаних із олімпійським рухом не лише як зі спортивним явищем, а й системою морально-духовних цінностей. Розглянуто основні напрями розвитку олімпійської освіти в Україні. Висвітлено позитивні аспекти впровадження олімпійської освіти та ідеалів олімпізму в шкільний навчально- виховний процес незалежної України. Акцентовано увагу на становленні в Україні системи олімпійської освіти та фізичного виховання, метою якої є залучення учнівської та студентської молоді до загальнолюдських цінностей. Стаття розкриває важливість аксіологічного підходу у вихованні школярів і чітко вказує на спільність цінностей олімпійських і аксіологічних, в основі яких: мораль, духовність, культура, гуманізм. Це особливо важливо усвідомити зараз, в нинішніх умовах, коли триває військова агресія Російської Федерації супроти незалежної України, в ході якої, у самому серці Європи, українці відстоюють важливість загальнолюдських цінностей, а російські солдати на окупованих українських територіях вчиняють злочини, котрі перевершують злочини нацистів у роки Другої світової війни. Зазначено, що внаслідок впровадження олімпійської освіти у навчальний процес Нової української школи та застосування аксіологічного підходу у вихованні школярів, успіхи поліпшення якості освіти української педагогічної системи обов’язково будуть вражаючими.