КОМФОРТНЕ ОСВІТНЄ СЕРЕДОВИЩЕ У ЗАКЛАДАХ ОСВІТИ: ДИЗАЙН ОФОРМЛЕННЯ ТА ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ПАТРІОТИЧНОГО ОСЕРЕДКУ - СИРОТЮК, Н. М.; ГОЛЯ, Г. М. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2023)
Стаття присвячена проблемі формування комфортнярого освітнього середовища в закладах освіти на основі відповідних нормативних та розпорядчих документів, дизайну оформлення навчальних кабінетів та формуванню елементів національно-патріотичного виховання у інтер’єрі Нової української школи. Актуальність дослідження визначається необхідністю переосмислення в реальному часі досвіду минулих поколінь. Розглядається актуальність створення комфортного середовища в освітніх закладах через вплив на нього дизайну оформлення кабінетів. Визначено, що кожен навчальний заклад має стати для дитини осередком становлення громадянина-патріота України, готового брати на себе відповідальність, самовіддано розбудовувати країну як суверенну, незалежну, демократичну, правову, соціальну державу, забезпечувати її національну безпеку, сприяти єдності української політичної нації та встановленню миру й злагоди в суспільстві. Представлені різні точки зору на трактування поняття «освітнє середовище» та «комфорт», що становить в сукупності комфортне освітнє середовище закладу освіти. Подано теоретичний аналіз вітчизняної і зарубіжної науково-методичної літератури, нормативно-правових документів та законодавчої бази. Розглянуто методичні рекомендації концепції НУШ щодо дизайну оформлення та особливостей створення навчальних осередків. Проаналізовано вимоги до дизайну закладів освіти, дотримання яких забезпечує естетично приємну взаємодію середовища та вихованців, педагогів та батьків, впливає на їх душевний настрій. Окреслено перспективу розвитку патріотичного виховання через залучення здобувачів освіти до відродження та творення історії своєї держави. Визначено, що дизайн оформлення приміщень та особливості побудови інтер’єру осередків національно-патріотичного виховання навчального кабінету, створюють комфортне освітнє середовище, що сприяє не лише підвищенню рівня культури взаємовідносин між учнями та педагогами, а й впливає на підвищення якості освітнього процесу, отже забезпечує позитивний імідж закладу освіти.