ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ ФОРМУВАННЯ ФАХОВОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ БАКАЛАВРІВ СЕСТРИНСЬКОЇ СПРАВИ У ПРОЦЕСІ ВИВЧЕННЯ ДИСЦИПЛІН З АКУШЕРСТВА І ГІНЕКОЛОГІЇ У МЕДИЧНИХ КОЛЕДЖАХ - ФИЛИПЮК, Д. О. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2023)
Актуальність дослідження підкреслюється необхідністю підвищення якості медичної освіти шляхом ефективної організації навчального процесу, впровадженням передових наукових розробок у практику викладання. Аргументовано, що професійна діяльність майбутніх медсестер має певні особливості та передбачає створення умов для формування готовності до компетентного виконання функціональних обов’язків у різних напрямах, зокрема у відділенні акушерства і гінекології. Визначення й обґрунтування спрямованості педагогічних умов формування фахової компетентності майбутніх бакалаврів сестринської справи у процесі вивчення дисциплін з акушерства і гінекології визначено як актуальну проблему в організації освітнього процесу в медичних коледжах. Узагальнено спрямованість педагогічних умов підготовки майбутніх фахівців сестринської справи в різних контекстах з метою формування: дослідницьких умінь і навичок студентів медичного коледжу у процесі проектної діяльності; професійної компетентності майбутніх бакалаврів сестринської справи у процесі вивчення хіміко-біологічних дисциплін; професійної мобільності майбутніх бакалаврів сестринської справи; основ професіоналізму майбутніх медичних сестер у процесі фахової підготовки та ін. Для дослідження формування фахової компетентності майбутніх бакалаврів сестринської справи у процесі вивчення дисциплін з акушерства і гінекології у медичних коледжах обрано такі педагогічні умови: інтегрування тренінгових вправ професійно-мотиваційного і професійно-ціннісного змісту в методику викладання дисциплін з акушерства та гінекології; розширення змістовного потенціалу дисциплін з акушерства і гінекології з метою інтенсифікації професійної підготовки майбутніх бакалаврів сестринської справи; забезпечення розвитку фахових умінь, навичок і досвіду студентів медичних коледжів у процесі вирішення міждисциплінарних ситуативних завдань професійного спрямування з дисциплін з акушерства та гінекології; організація самостійної роботи студентів шляхом використання методу проєктів у професійній підготовці.