ВИКОРИСТАННЯ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ В ПІДГОТОВЦІ ВИКЛАДАЧІВ ВИЩОЇ ШКОЛИ - ШМЕЛЬКОВА, G. M.; УБЕЙВОЛК, O. O.; ЮДІНА, O. V.; В’ЯЗОВА, R. V. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2024)
У статті розглядається роль інформаційних технологій у навчальному процесі викладачів вищої школи. Зазначено, що інформаційні технології стали невід’ємною складовою змісту навчання, яка сприяє реалізації принципів розвивальної освіти, дозволяють формувати сучасну молодь, обізнану з інформаційно-комунікаційними технологіями. У статті визначено проблему підготовки вчителя до використання мережевих технологій не лише з позиції формування компонентів інформаційно-операційної діяльності, а й з точки зору розвитку інших компонентів інформаційної культури – інформаційного світогляду, ціннісні орієнтації та потреби. Автори наводять приклади підготовки вчителів у країнах Європи та Америки. Особлива увага приділяється використанню інтернет-ресурсів у навчанні, отриманню актуальної інформації щодо професійної діяльності студента, а також системі моніторингу навчального процесу з іноземної мови. Ресурси інтернету надають викладачеві особливі можливості для використання на практичних заняттях. Всесвітня павутина є справжньою опорою для вчителя, який має можливість використовувати ресурси інтернету в різних видах навчальної діяльності. У зв’язку з цим інформаційна культура вчителя, яка є системою знань, що забезпечує цілеспрямовану самостійну діяльність для оптимального задоволення індивідуальних інформаційних потреб, здійснення дистанційного та онлайн видів навчання. У статті підкреслюється, що найважливішими компонентами інформаційної культури вчителя є вміння визначати та формулювати цілі, ставити завдання, будувати інформаційні моделі процесів і явищ, що вивчаються, аналізувати інформаційні моделі за допомогою автоматизованих інформаційних систем та інтерпретувати отримані результати, прогнозувати можливі наслідки своїх рішень, використовувати сучасні інформаційні технології. До цього повинен прагнути кожен педагог у процесі власного самовдосконалення.