ЩОДО АКТУАЛЬНОСТІ РОЗВИТКУ КУЛЬТУРИ АКАДЕМІЧНОЇ ДОБРОЧЕСНОСТІ НА ІІІ РІВНІ ВИЩОЇ ОСВІТИ УКРАЇНИ - КУЗЬМЕНКО, А. О.; CОЛОДЮК, Н. В. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2024)
У статті висвітлено ступінь сформованості академічної доброчесності на І та ІІ освітньо-науковому рівнях, схарактеризовано методів шляхи розвитку культури академічної доброчесності в аспірантів, доведено необхідність вдосконалення шляхів розвитку культури академічної доброчесності на ІІІ освітньо-науковому рівні. Відповідно до Закон України «Про освіту» від 05.09.2017 р. академічна доброчесність – сукупність етичних принципів та визначених законом правил, якими мають керуватися учасники освітнього процесу під час навчання, викладання та провадження наукової (творчої) діяльності з метою забезпечення довіри до результатів навчання та/ або наукових (творчих) досягнень. Об’єкт – культура академічної доброчесності здобувачів вищої школи, а предмет – покрокове формування культури академічної доброчесності на різних освітньо-наукових рівнях (І – бакалаврський, ІІ – магістерський, ІІІ – аспірантський). Метою є визначення актуальності формування та розвитку культури академічної доброчесності на ІІІ рівні освіти. Встановлено, що ознайомлення з культурою академічної доброчесності на усіх рівнях трапляється крізь призму (анти)плагіативних дій, інші нормам та правилам з дотримання академічної доброчесності увага майже не приділяється. ЗВО здебільшого надають узагальнену інформацію для усього освітньо-наукового процесу без специфікації на кожному факультеті, відділі, кафедрі, дисципліні, що ускладнює процес порозуміння між суб’єктами академічного процесу. Суб’єктами з формування культури академічної доброчесності виступають студенти-бакалаври, студенти-магістри, науково-педагогічні працівники, а така ланка як аспірант, доктор філософії полишається переважно поза увагою, або розглядається у сукупності з іншими, що є недоречним, оскільки роль та вимоги до здобувача третього рівня освіти є відмінними від попередніх рівнів.