ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ТА РЕЗУЛЬТАТИВНОСТІ НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ: ОГЛЯД КРАЩОГО ДОСВІДУ УНІВЕРСИТЕТІВ США - ШИХНЕНКО, К. І. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2024)
Метою дослідження є вивчення найкращих практик, що застосовуються американськими університетами для підвищення ефективності та результативності досліджень, та з’ясування їх адаптаційного потенціалу для закладів вищої освіти України. Обрано методологію систематичного огляду, що включає структурований процес пошуку джерел на основі ключових слів. Для відбору літератури було розроблено критерії. Для синтезу даних були використані якісні методи. Отримані результати висвітлюють ключові фактори, що сприяють ефективності та результативності наукової роботи в університетах США. З’ясовано, що міждисциплінарна колаборація є вирішальним елементом, а діяльність, що сприяє інтеграції знань і взаємодії між різними зацікавленими сторонами, демонструє значний потенціал для адаптації в університетському середовищі. Фінансування досліджень та правові аспекти визначено важливими чинниками впливу на ефективність дослідницької діяльності. Розуміння впливу змін у джерелах фінансування, дотримання федеральних норм та забезпечення прозорості у використанні коштів є вирішальними для посилення результативності наукових досліджень. Стратегії, пов’язані з фінансуванням досліджень і правовими аспектами, продемонстрували помірний потенціал для адаптації. Інструменти управління знаннями та їх використання для створення, візуалізації та пошуку знань визнано корисним для дослідницьких процесів і результатів, оскільки вони допомагають виробленню ефективних стратегій управління знаннями у закладах вищої освіти. Ці практики продемонстрували помірний рівень адаптації в університетський контекст. Співпрацю між університетами, промисловістю та державними установами відзначено критично важливою умовою для стимулювання інновацій та створення знань. Стратегії, що сприяють взаємодії між університетами, промисловістю та урядом, заохочують підприємництво та підтримують інноваційні екосистеми, продемонстрували високий рівень потенціалу для адаптації. Роль адміністраторів наукових досліджень у підтримці дослідників та управлінні дослідницькими проєктами була визнана вирішальною. Проведення професійних тренінгів, підвищення обізнаності та надання можливостей безперервного навчання для адміністраторів наукових досліджень визначено як стратегії з високим потенціалом для адаптації, оскільки вони сприяють ефективності результатів університетських досліджень.