РОЛЬ УПРАВЛІННЯ ТА ЛОГІСТИКИ У ПРОФЕСІЙНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ МАЙБУТНЬОГО ТРЕНЕРА-ВИКЛАДАЧА - ПАНЮК, Т. П. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2025)
Сьогодні окрім навчальної і тренувальної діяльності тренер-викладач повинен передбачати і визначати тенденції розвитку фізичної культури і спорту, володіти знаннями з сервісного обслуговування, транспортування спортивного інвентарю (спорядження), організовувати переїзди та розміщення спортсменів у готелях чи тренувальних базах, які забезпечуються шляхом оволодіння професійними компетенціями під час вивчення основ управління та логістики. Статтю присвячено вивченню особливостей використання управління і логістики у професійні діяльності майбутніми тренерами-викладачами. Підкреслено важливість знань з управління і логістики у професійній тренерській діяльності. Проаналізовано теоретико-методичні аспекти підготовки тренерів у закладах вищої освіти. Охарактеризовано наукові підходи щодо визначення сутності поняття управління: класичний, системний, поведінковий, контингентний, кібернетичний, процесний, економічний та інноваційний. Узагальнено сутність поняття «управління». Визначено основні напрями управлінської діяльності тренера-викладача, а саме: планування та організацію навчального процесу; координацію діяльності учнів (спортсменів); оцінку та контроль; педагогічний аспект; управлінські функції; взаємодію з батьками (для молодших учнів); професійний розвиток. Охарактеризовано наукові підходи щодо визначення сутності поняття логістика: традиційний, системний, інтегрований, підхід через управління, через сталий розвиток, як окрему послугу. Узагальнено сутність поняття «логістика». Визначено основні аспекти значення логістики у роботі тренера-викладача, що включають: організацію навчально-тренувального процесу; матеріально-технічне забезпечення; логістику поїздок та проведення змагань; комунікацію та координацію; використання сучасних цифрових технологій для моніторингу й управління спортивною діяльністю. Підкреслена важлива роль управління та логістики у професійній діяльності тренера-викладача, оскільки вони забезпечують ефективну організацію навчально-тренувального процесу, раціональний розподіл ресурсів та досягнення високих спортивних результатів.