СТВОРЕННЯ ІГРОВОГО СЕРЕДОВИЩА ДЛЯ ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ - ЗАМЕЛЮК, М. І.; КРУТІЙ, К. Л.; ДЕСНОВА, І. С. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2025)
У статті проаналізовано аспекти створення ігрового середовища для дітей дошкільного віку. Ігровий простір для дошкільнят – це їхній унікальний досвід, де вони пізнають світ, вчаться взаємодіяти з іншими дітьми та дорослими, розвивають свої здібності та таланти. Саме шляхом активної залученості до ігрової діяльності дитина засвоює нові знання, вміння і навички. Окреслено основні принципи створення ігрового середовища: відповідність віку (ігри та матеріали повинні відповідати віковим особливостям дітей), різноманітність (середовище має бути насиченим різноманітними матеріалами та обладнанням для задоволення різних інтересів дітей), змінність (ігровий простір має регулярно оновлюватися, щоб підтримувати інтерес дітей), безпечність (усе обладнання та матеріали повинні бути безпечними для дітей), логістичність (простір має бути розділений на різні функціональні локації (для гри, читання, творчості тощо)), доступність (матеріали повинні бути доступними для дітей, щоб вони могли самостійно обирати іграшки та займатися діяльністю). Звертається увага на ключові елементи, які необхідні для довершеного ігрового середовища (час, простір і свобода). Детально розглядається роль вихователя, не тільки як спостерігача, а й активного учасника ігрового процесу (створює умови для гри, організовує спільну діяльність, допомагає дітям освоювати нові ігри та матеріали).Матеріали та методи. Для дослідження впливу ігрової діяльності на розвиток дитини використовували такі методи: спостереження (систематичне спостереження за ігровою діяльністю дітей в різних умовах), анкетування (опитування вихователів, батьків дітей старшого дошкільного віку щодо їхніх поглядів на роль гри в розвитку дитини), педагогічний експеримент.Результати. Дослідження полягало в тому, що в КЗ «Луцький заклад дошкільної освіти (ясла-садок) № 5 комбінованого типу Луцької міської ради», де проводилося спостереження, опитування, створені оптимальні умови для вільної самостійної ігрової діяльності дітей дошкільного віку. Крім того, доведено, що гра є важливою діяльністю для розвитку особистості дітей дошкільного віку.Уточнено, що елементами ігрового середовища виступають: натуральні матеріали (пісок, вода, камінці, рослини, що сприяють розвитку сенсорних відчуттів і творчості), локації – ігрові (крамниця, лікарня, кухня), творчі (малювання, ліплення), читання, науки, для фізичного розвитку, для розвитку музичного слуху та ритму тощо.Дослідження показує, що дитячий ігровий простір має неоціненне значення для фізичного, соціального та когнітивного розвитку дитини. Ігри просто неба дозволяють дітям досліджувати довкілля, розвивати моторні навички, навчатись співпраці з іншими та пізнавати світ шляхом активної залученості до ігрової діяльності.Результати нашого дослідження можна використовувати для: створення ефективних програм розвитку, виховання та навчання дітей дошкільного віку; вдосконалення ігрового середовища в закладі дошкільної освіти, розробки рекомендацій щодо організації ігрового простору для вільної самостійної ігрової діяльності, публікації наукових статей.