ПІДГОТОВКА МАЙБУТНІХ ВЧИТЕЛІВ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ У КАНАДСЬКИХ УНІВЕРСИТЕТАХ: СТРУКТУРНИЙ ТА ЗМІСТОВИЙ АНАЛІЗ БАКАЛАВРСЬКИХ ПРОГРАМ - БАРАНОВА, Л. М. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2025)
У статті представлено систематичний порівняльний аналіз бакалаврських програм підготовки майбутніх вчителів англійської мови у провідних канадських університетах – Торонто, Макгілла та Оттави. Розкрито специфіку їхніх освітніх траєкторій, що поєднують різні рівні академічної інтенсивності, професійної орієнтації та міжкультурної орієнтації. Програми Університету Торонто (Specialist, Major, Minor) формують багаторівневу систему предметної компетентності з англійської мови та літератури, що забезпечує варіативність професійної підготовки. В Університеті Макгілла домінує підхід, орієнтований на викладання англійської мови як другої (TESL), з сильною міжкультурною складовою, зокрема через інтеграцію французької та грецької мов, що допомагає підготувати вчителів до роботи в багатомовному середовищі Квебеку. Програми Університету Оттави (Honours BA ESL, Major in ESL) відрізняються глибиною педагогічної практики та дослідницькою складовою, що визначає відмінності у професійній орієнтації. Підсумовується, що канадські бакалаврські програми поєднують академічну, практичну та міжкультурну підготовку, формуючи вчителів, здатних ефективно діяти в глобалізованому освітньому середовищі. Усі програми охоплюють міжкультурні аспекти в процесі вивчення, по-перше, літератур Канади, США, Великої Британії; по-друге, літератур постколоніальних, діаспорних та корінних народів, по-третє, критичних теорій (расових, гендерних, квір-критичних тощо). Тому перспектива подальших досліджень полягає в глибшому зануренні в міжкультурний потенціал майбутніх програм підготовки вчителів англійської мови та порівнянні їх з українськими освітніми та професійними програмами підготовки відповідних спеціалістів.