РЕАЛІЗАЦІЯ СУЧАСНИХ ПІДХОДІВ ДО УПРАВЛІННЯ ЗАКЛАДОМ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ - ФЕДІРЧИК, Т. Д.; НІКУЛА, Н. В. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2025)
У статті здійснено науково-теоретичний аналіз сучасних підходів до управління закладом загальної середньої освіти, що набуває особливої актуальності в умовах модернізації освітнього простору та запровадження концепції Нової української школи. Автори акцентують увагу на необхідності використання інтегрованих управлінських підходів, здатних забезпечити ефективне функціонування та розвиток закладу освіти як відкритої соціально-педагогічної системи. Розкрито зміст процесного, системного, ситуаційного та стратегічного підходів, висвітлено їхні ключові характеристики, переваги та обмеження. Процесний підхід розглянуто як основу впорядкування управлінської діяльності шляхом чіткого визначення, організації та взаємозв’язку управлінських процесів, що сприяє підвищенню результативності освітньої роботи. Системний підхід інтерпретовано як методологічну базу, що дозволяє розглядати заклад загальної середньої освіти як складну, багаторівневу цілісність, взаємопов’язану з внутрішніми та зовнішніми факторами впливу. Ситуаційний підхід визначено як інструмент адаптації управління до конкретних умов функціонування школи, який забезпечує гнучкість прийняття управлінських рішень і врахування динаміки освітнього середовища. Стратегічний підхід висвітлено як механізм довготривалого планування розвитку закладу, орієнтований на формування конкурентних переваг, інноваційність та забезпечення якості освітніх послуг. Обґрунтовано, що ефективна реалізація зазначених підходів можлива лише за умов їх інтеграції та поєднання у практиці управлінської діяльності керівника закладу освіти. Такий синергетичний підхід створює підґрунтя для підвищення професійної компетентності педагогів, формування сприятливого освітнього середовища, забезпечення результативності навчально-виховного процесу та зміцнення конкурентоспроможності закладу освіти у сучасному суспільстві.