ВІДЕООСВІТНІЙ КОНТЕНТ ЯК ІНСТРУМЕНТ ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНИХ ТА ДОСЛІДНИЦЬКИХ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ ІЗ БІБЛІОТЕЧНОЇ, ІНФОРМАЦІЙНОЇ ТА АРХІВНОЇ СПРАВИ У ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ТЕХНІЧНОЇ ОСВІТИ - ШЛЕНЬОВА, М. Г. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2025)
У статті здійснено комплексний аналіз стратегічного значення та методичних особливостей інтеграції відеоосвітнього контенту в систему професійної підготовки майбутніх фахівців бібліотечної, інформаційної та архівної справи в умовах дослідницько-орієнтованого навчання. Обґрунтовано, що в сучасному дидактичному просторі відеоресурси трансформуються з допоміжного засобу візуалізації у потужний інструмент формування фахових та дослідницьких компетентностей. Автором визначено специфіку використання відеоконтенту в технічних університетах, яка полягає в адаптації академічного змісту до візуально-комунікативної культури сучасного студента та технологічній інтеграції знань. Особливу увагу приділено аналізу новітніх форм мікронавчання з використанням мобільних платформ та соціальних мереж (WhatsApp, Instagram). Доведено ефективність використання форматів Stories, Reels та відеоінструкцій для організації цифрового тьюторингу, візуалізації технологічних процесів (оцифрування, робота з метаданими) та розвитку медіаграмотності. Розглянуто методику «перевернутого класу» та практики ко-креації контенту як засоби активізації суб’єктної позиції здобувачів. У статті наголошено на аксіологічному аспекті проблеми: в умовах інформаційного перенасичення критично важливою стає верифікація відеоконтенту та дотримання принципів академічної доброчесності. Зроблено висновок про необхідність інституалізації лабораторій відеоосвіти в технічних ЗВО та формування міждисциплінарних команд для створення якісного, методично обґрунтованого контенту, що відповідає вимогам підготовки конкурентоспроможних фахівців інформаційної галузі.